Kultúra

2023.03.17. 19:54

Ismét találkoznak a kürtösök a bárnai vadászházban (videó)

A hétvégén már tizennegyedik alkalommal találkoznak a Kárpát-medence különböző tájairól érkezett kürtösök a bárnai vadászházban. A hosszú évek hagyományaira visszatekintő szakmai rendezvényre idén a Székelyföldről is érkeztek vendégek.

Nool

A vasárnapig tartó találkozón a tanulás kap főszerepet a hagyományoknak megfelelően

Forrás: Nool.hu

Fotós: Hegedűs Márk

Szalai Zsolt, a rendezvény egyik szervezője portálunknak elmondta, hogy a világjárvány miatt volt kihagyás, de idén már a 14. találkozót tartják.

– A pénteki nyitónap után még szombaton is több vendég érkezik, a létszám húsz körül alakul majd. A legfiatalabb résztvevő idén is Dolányi Zoltán, aki bár már 18 éves, szinte a  kezdetektől vesz részt a bárnai találkozókon.

Hozzátette: a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a számos nemzetközi versenyeredménnyel is büszkélkedő  Vadászkamara Kürtegyüttes három tagja, Gyurik Rita, Kovács Gábor és Tápai Balázs már pénteken megérkezett a rendezvényre, a negyedik tag, Palatinusz Ferenc szombaton csatlakozik a csapathoz. 

– Az elismert művészek tanítanak is a találkozón, a résztvevők több csoportban vesznek részt a foglalkozásokon. Idén három olyan vendégünk van, aki teljesen kezdőként érkezett, ők az alapokat ezen a hétvégén sajátíthatják el.

Szalai Zsolt kifejtette: a rendezvényen részt vesznek a Kiskunsági Vadászkürt Együttes tagjai is, Héjja Krisztián vezetésével. Ők az Egy a természettel világkiállítás kürtversenyén is szép eredményt értek el, bronzérmet szereztek. A bárnai találkozón is versenyre készülnek: a nemzeti megmérettetés Fejér vármegyében lesz, ősszel pedig Németországban lépnek a bírák elé.

A bárnai találkozóra eljött a Székely Vadászkürt együttes három tagja is. Tankó Attila, a sepsiszentgyörgyi együttes vezetője elmondta, hogy másodszor jár Bárnában, de a tagtársak már több éve térnek vissza.

– Most csak hárman vagyunk itt, egyébként az együttes nyolc tagú, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Bikkszádon élnek a kürtöseink. Gyakran veszünk részt különféle rendezvényeken, bálokon, vadásznapokon, a sepsiszentgyörgyi vadászmúzeum eseményein is.

A vadászkürtök hangja, a kürtösök fellépése nem csak a hagyományőrzésben jelentős, a rendezvények fényét is jelentős mértékben emeli. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában