Filmhíradó

2023.03.21. 19:25

Így rombolták le és építették újjá Salgótarján belvárosát a 70-es évek elejére (videó)

Az ország egyik legcsúnyább belvárosa volt Salgótarján, az 1960-as években ezért úgy döntöttek, újjáépítik azt. A korábban gúnynévvel aggatott városban 1971-ben rombolták le az utolsó házat, a munkálatokról a korabeli híradókban is beszámoltak.

Nool

Salgótarján épülő városközpontja a Karancs szállóból, jobbra a Rákóczi út

Forrás: Fortepan / Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ

– Élt száz esztendőt, ebből tízet halálraítélten. A hajdan "kenyeretlen tarjánnak" csúfolt város mai gazdái tíz évvel ezelőtt határoztak. Úgy törlik el a város neve mellől az odagúnyolt ragadványt, hogy csodálhatják majd... Tíz esztendővel ezelőtt elkezdték – hangzott el a Magyar Filmhíradó 1971-es adásában

Az akkoriban az ország egyik legcsúnyább belvárosaként számon tartott Salgótarjánban a '60-as évek elején romboltak le először tíz kormos házat, és szinte rögtön épült a helyén egy új. 

– Tíz esztendő - történelmi pillanat, de törtrészeiben felnőttek a szűk völgyben a magas házak. A csúfnév irattári adattá halványult. Salgótarján urbanisztikai fogalommá vált. Nemrégen itt ülésezett a Nemzetközi Urbanisztikai Társaság. Proklamálták, hogy Salgótarjánt modellnek tekintik. Már csak egy kormos ház áll az új belváros helyén. Tíz éve az elsőt, ma az utolsót rombolják – tették hozzá 52 éve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában