Ünnep

2023.03.22. 11:35

Hetekkel előbb beszökött a húsvét a nógrádi boltokba, az árak nem hervadoznak

Napról napra közeledik a húsvét, így utánajártunk, hogy szűkebb hazánkban a vásárlóknak mennyire mélyen kell a pénztárcájukba nyúlniuk a vásárláskor. Emellett arra is rákérdeztünk, hogy ki mennyire örül annak, hogy hetekkel az ünnepek előtt már tele vannak a polcok húsvéti termékekkel.

Veres Edina

A boltok polcai már több héttel az ünnep előtt rogyadoznak a nélkülözhetetlen édességektől

Forrás: pixabay

Több olvasónk is jelezte, hogy hozzávetőleg három hét van még húsvétig, ennek ellenére már március eleje óta látja az üzletek polcain például a locsolók jutalmaként szolgáló csokitojásokat és -nyulakat, vagy épp a különböző dekorációs eszközöket. Mint egyikük fogalmazott, talán korából is fakadóan a böjti időszak számára inkább a húsvétra való felkészülésről szól, éppen ezért az ünnepi „kellékek” megvásárlását általában az ünnep előtti héten ejti meg. 

A választékra nem lehet panasz
Forrás: Beküldött fotó

A neve elhallgatását kérő olvasónk továbbá az üzletekben tapasztalható áremelkedésről is szót ejtett. Hozzátette: idén valószínűleg inkább saját kezével készít néhány csibét, nyulat vagy tojást ábrázoló dekorációt, mivel a boltokban az egyszerű díszek legjava is több mint ezer forintba kerül.

Nem lesz olcsó a húsvéti bevásárlás
Ez utóbbi felvetést alátámasztja az egyik salgótarjáni áruházlánc üzletében tett körutunk, amely során több termék eredeti – hűségkártya nélküli – árán megakadt a szemünk. Például a tojásfestő készletek közel 2200-2500 forintba kerültek, a legolcsóbb dísztárgyak hozzávetőleg 1000-1500 forint körül mozogtak, míg a különböző húsvéti figurákért elkért összeg 2500 és 3800 forint közöttire rúgott. A különböző édességek árai tekintetében nagy szórást tapasztaltunk az üzletben, ahol a kínálatot a pár száz forintos termékektől kezdve a több ezer forintos édességek jelentették. A húsvéti csokoládék terén egy másik üzletlánc bátonyterenyei boltjában körözve szintén hasonló tendenciát tapasztaltunk.

Sokan szeretik korábban megvenni a húsvéti ajándékot
Habár vannak, akik korainak érzik a boltokat átható húsvéti hangulatot, de akadnak olyan lakosok is szűkebb hazánkban, akik mindezt örömmel „veszik”. Így van ezzel például Kis Kamilla is, akinek véleménye szerint akárcsak karácsony idején, úgy minden más ünnep esetében is jó, ha az ember előre tud vásárolni. A salgótarjáni fiatal arra is rámutatott, hogy így van elég idő átgondolni, hogy mire van még szükség otthon, és az utolsó napokban már csak néhány apróságot kell beszerezni.

Az édességek mellett sok más kiegészítő polcra kerül ebben az időszakban
Forrás: Beküldött fotó

– Én előnyben részesítem az előre felkészülést, mivel nem szeretek kétségbeesetten keresgélni a kifosztott polcok között. Anyukámmal mindig együtt megyünk megvenni a sütemények hozzávalóit és pár csokinyuszit, vagy tojást is. Nálunk mind a mai napig szokás, hogy húsvét hétfőn a rokonaink közül és baráti társaságunkból pár fiú meglátogat és a hagyományok szerint meglocsol minket, amiért természetesen a fent említett édességekkel kedveskedünk nekik – fejtette ki Kis Kamilla.

Hozzátette: karácsonykor ugyan sokkal több időt szentelnek az otthonuk ünnepi hangulatba öltöztetésére, de azért húsvétkor is jelzik pár aprósággal, hogy milyen időszak következik. Így például díszített tojásokat akasztanak barka ágakra, illetve nyuszis és egyéb húsvéti témájú szalvéták használatával adják meg az ünnep módját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában