Szakmai verseny

2023.03.29. 16:31

Három ország gépi forgácsolói mérik össze tudásukat a salgótarjáni emlékkupán

Nekivágtak a feladatoknak a Gedeon János Emlékkupa, meghívásos nemzetközi gépi forgácsoló verseny résztvevői szerdán a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Technikumban. A 42. Stromfeld napok keretén belül megrendezett megmérettetésen a házigazda intézmény diákjai mellett másik nyolc – köztük két szlovákiai, illetve új résztvevőként egy erdélyi – iskola tanulói tehették próbára tudásukat.

Veres Edina

A hazai versenyzők mellett felvidéki és erdélyi diákok is érkeztek a salgótarjáni megmérettetésre

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

A megmérettetés megnyitó ünnepségén Bozó János, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) Stromfeld Aurél Technikum igazgatója köszöntőjében elmondta: a sikeres verseny egyik előfeltétele az erős versenyzői gárda, ami véleménye szerint adott volt a harmadik Gedeon János Emlékkupa esetében.

Három ország gépi forgácsolói mérik össze tudásukat a salgótarjáni emlékkupán
A diákok a műszaki rajzok alapján készítették el munkáikat
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

– Nyolc iskola fogadta el a meghívást, és képviselteti magát két-két diákkal, iskolánk tanulói mellett, így összesen kilenc intézményből 18-an mérettetik meg magukat a szerdai feladatok során. Ezt a versenyt először 2019-ben rendeztük meg országos próbatételként, majd a Covid-19 miatt kimaradt néhány alkalom. Tavaly a szlovákiai iskolák csatlakozásával határ mentivé bővült a rendezvény, amely idén az erdélyi sepsiszentgyörgyi iskolának köszönhetően immár nemzetközivé nőtte ki magát. Mellettük a tatabányai diákok szintén új résztvevők – hangsúlyozta Bozó János, aki elárulta, hogy a meghívást elfogadó iskolák közül hatot – így Füleket, Győrt, Kassát, Paksot, Vácot és Zalaegerszeget – már régi ismerősként köszönthetik. Az igazgató továbbá szót ejtett a megmérettetés céljairól is.

Megemlékeztek az intézmény legendás tanáráról

– Elsősorban Gedeon Jánosról kell megemlékeznünk, aki technikumunk egyik ikonikus tagjaként a gépészeti szakmai képzésünk egyik megalapozója volt. Másfelől pedig lehetőséget szeretnénk teremteni ahhoz, hogy olyan hazai és határon túli középiskolák találkozhassanak nálunk, amelyek egyik fő profilját a gépészeti képzés jelenti. Fontos számunkra, hogy a tapasztalatcserén és a szakmai együttműködésen túl egy baráti közösséget hozhassunk létre – mutatott rá Bozó János, aki megköszönte a támogatók segítségét, majd sok sikert kívánt a versenyzőknek.

Ezután Baranyi Zoltán, az NMSzC főigazgatója szólt az egybegyűltekhez, akinek véleménye szerint a próbatételen mindenki nyertesnek érezheti magát, nem csupán az első vagy a második helyezett. Mint fogalmazott, azt kívánja, hogy a verseny minden résztvevőnek adjon valami pluszt, és bízik benne, hogy jövőre újra találkozhatnak az iskolák fiataljaival, és oktatóival.

A Gedeon János Emlékkupát, meghívásos nemzetközi gépi forgácsoló versenyt dr. Szabó Sándor főispán, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal vezetője nyitotta meg.

– Egyaránt örülök annak, hogy kicsit betekinthettem egy ilyen szakmába, hogy Salgótarján egy ilyen rangos rendezvénynek ad otthont immár harmadik alkalommal, illetve annak is, hogy a próbatétel nemzetközivé vált. Azt kívánom minden versenyzőnek, hogy olyan teljesítményt tudjon nyújtani, amelyre Gedeon Jani bácsi azt tudja mondani a felhők közül: Fiam, ez szép munka volt! – nyitotta meg a versenyt dr. Szabó Sándor.

A résztvevők ezután átvonultak a szakképzési centrum tanműhelyébe, ahol nekivágtak a feladatoknak, amelyek műszaki rajz készítéséből, mérésből, kézi- és gépi megmunkálásból, valamint szerelésből álltak. Az eredményekre csütörtökön derül fény 11 óra 30 perckor.

A gépi forgácsolás nem szakma, inkább művészet

Az esemény megnyitóján Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere elárulta, hogy a neje negyven éves érettségi találkozóját ünnepli majd idén a Stromfeldben, ugyanis ő is ott végzett, méghozzá gépi forgácsolóként.

– Megkérdeztem tőle, hogy ha most odaállítanák őt egy esztergapad mögé, akkor tudná-e, mit kell csinálni. A válasza az volt: igen, hiszen a Stromfeldben már négy évtizeddel ezelőtt is színvonalas oktató munka folyt. Azt hiszem, hogy ez az iskola dicsősége – emelte ki a polgármester, akinek véleménye szerint a gépi forgácsolást, illetve a fém megmunkálást tanuló diákok nem egyszerű szakmunkásokká válnak, hanem sokkal inkább szobrászokká. Ugyanis egy adott fémtömbből tized, vagy akár század milliméternyi pontossággal kell készíteniük egy hasznos tárgyat, egy gépelemet, szinte egy műalkotást.

Hozzátette: bízik benne, hogy a fiatalok nem csak az iskola falai között töltik majd az idejüket, hanem megcsodálják majd a város  természeti szépségeit, építészetét, kultúráját is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában