Egyház

2023.03.05. 18:08

Három nép imája szállt Bujákon Esterházy János boldoggá avatásáért (fotók)

Esterházy János boldoggá avatásáért tartottak vasárnap szentmisét a bujáki templomban, amelyet a felvidéki Tóth László kanonok, érseki helynök celebrált. A liturgiát megelőzően elhelyezték szent Maximilián Kolbe atya ereklyéjét a templom lengyel mellékoltárán, végül megáldották és felszentelték az Esterházy János emlékhelyet a közösségi ház udvarán.

A szertartáson a bujákiak a hagyományokhoz híven palóc népviseletben vettek részt

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

– Nem ez az első és valószínűleg nem is az utolsó Esterházy János boldoggá avatásárét tartott szentmise a bujáki templomban, de első alkalommal nőtte ki magát nemzetközivé, hiszen Lengyelország, Szlovákia és  Magyarország képviselői is jelen vannak. Először vagyunk így együtt a bujáki oltár körül és egyszerre térdelünk Isten elé Szent Maximilián Kolbe atya közbenjárását és Esterházy János boldoggá avatását kérve – fogalmazott Marti József esperes plébános, hozzátéve: – Ez a jelenlegi feszült és háborús helyzetben rendkívül fontos és szívmelengető, hiszen amíg együtt tudunk térdelni az Isten oltára előtt, addig biztos, hogy nem leszünk egymás ellenségei. 

Marti József arra is kitért, hogy Tóth László kanonok, érseki helynök Orosch János nagyszombati érsek képviseletében vett részt az eseményen, személyében először mutatott be felvidéki főpap szentmisét a helyi templomban. Lengyelországból pedig Czebula Pável atya, minorita szervezetes, Esterházy János boldoggá avatásának posztulátora tisztelte meg az eseményt. 

– Ha az ember valamit el akar érni, az áldozatokkal jár. A mai szentmisében egy olyan emberre emlékezünk, akinek egész élete áldozat volt. Esterházy János vértanúként halt meg, miután évekig sínylődött börtönben és a Gulágot is megjárta – hangsúlyozta Tóth László.

Egyetlenként tiltakozott a szlovák zsidótörvény ellen
Életét végigtekintve elmondta: az Esterházy család kastélyának kapuja mindig nyitva állt a rászorulók előtt, így János azt látta, hogy segíteni kell ott, ahol arra szükség van. Később politikai pályára lépett, tagja volt annak a szlovák parlamentnek, ami 1942-ben megszavazta a zsidótörvényt. Ez ellen a képviselők közül egyedül Esterházy János emelte fel a szavát. Később saját birtokán is rejtegette az üldözötteket. 

– A Szovjetunióba való elhurcolását követően a szenvedés évei következtek számára, azonban ezekben az időkben sem veszítette el a hitét. Sőt, amikor Csehszlovákia börtöneiben raboskodott, azért imádkozott órákon keresztül, hogy pap rabtársaiban tartsa a lelket, megóvva őket a végső elkeseredéstől – ismertette a kanonok. – Hite sokakba reményt öntött. Benne pedig a szeplőtlen szűzanya tartotta a lelket, Szűz Mária volt a támasza. Bízom abban, hogy imáink meghallgatásra találnak és hamarosan boldog Esterházy Jánosnak nevezhetjük a vértanút. 

A szentmisét megelőzően helyezték el Szent Maximilián Kolbe atya ereklyéjét. Az áldozópap az ausvhwitzi haláltáborban önként jelentkezett egy családapa helyett az éhségbunkerbe. Imáival és áldásával kísérte társait, akik közül ő maradt legtovább életben, végül méreginjekcióval gyilkolták meg. Az ereklyetartót, amit a bujáki templomban ma elhelyeztek, a helyi hívek és az önkormányzat nagylelkű adományaiból vásárolták meg. 

A vértanú példája belső támpont lehet mindenki számára
A szertartást követően a közösségi ház udvarán folytatódott az ünnepség. – Ma arra az emberre emlékezünk, aki egész életével emberségre és szeretetre tanít minket – fogalmazott Borbély Gábor polgármester, majd Tóth László felszentelte az Esterházy János emlékhelyet. Mint mondta, itt mindenki erőt meríthet példájából.

– Esterházy János ugyanolyan ember volt, mint bárki más. Azonban a kulcshelyzetekben hitére és magyarságára támaszkodva mindig tisztességes döntéseket hozott – hangsúlyozta beszédében Csáky Pál szlovákiai magyar politikus, volt szlovákiai miniszerelnök-helyettes. – Példája belső támpont lehet számunkra a mai világban, hiszen elvei mellett mindvégig kitartott. A mai nap bujáki üzenete: tisztességes világot akarunk! 

A nap fényét a Haraszti ikrek műsora emelte, az érdeklődők végül megtekinthették Dávid Zsuzsanna Esterházy Jánosról készült grafikáit.

 

Címkék#Buják

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában