Elismerés

2023.03.28. 19:52

Három évtizede vezeti Nógrádmegyert az elismert polgármester

Három évtizedes, példaadóan magas színvonalú településvezetői munkájának elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesítették Verbói Gábor Józsefet, Nógrádmegyer polgár­mesterét.

Ember-Lukács Zsófia

Verbói Gábor József rendkívül megtisztelőnek tartja, hogy a közelmúltban Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át dr. Pintér Sándor belügyminisztertől az évtizedeken át végzett tevékenységéért

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

– Mikor és miért döntött úgy, hogy polgármesterként indul a választásokon? 
– A Madách Imre Építőipari Gimnázium és Szakközépiskolás éveim után a Szécsényi Járási Hivatal műszaki osztályán kezdtem dolgozni felnőttéletem elején, majd később az építőiparban beruházási előadóként és vállalkozóként is tevékenykedtem. Akkoriban rengeteget foglalkoztam a munkahelyeimen a különböző építkezésekkel. Például új utcákat nyitottunk, családi házakat terveztünk, és magával ragadott a fejlesztés minden formája, ezért 1990-ben elindultam a polgármester-választáson. A rendszerváltás hozta magával a lehetőséget, hogy a nógrádmegyeriek is a saját településükről választhattak vezetőt. Nyolc ciklus óta bizalmat szavaznak a választók, hogy polgármester lehetek. Egy támogató, szinte állandó tagokból álló testülettel dolgozom együtt. 

– Milyen tevékenységekkel járt, hogy ön Nógrádmegyer első polgármestere? 
– 1990-ben az volt a legelső dolgunk a képviselő-testülettel, hogy felmérjük a település helyzetét. Már az alakuló ülésen felvázoltuk a következő négy év legfontosabb feladatait. Nem volt vezetékes ivóvíz, távvezeték, gázvezeték. 1993. őszén már földgázzal tudtunk fűteni. Majd a következő ciklusban a szennyvízcsatornát is kiépítettük tíz település összefogásával. Volt óvoda, iskola, és idősek otthonát, valamint bölcsődét is létrehoztunk. Emellett a meglévő épületeket folyamatosan felújítottuk, új utakat építettünk. 

– Az elmúlt harminc év alatt mire a legbüszkébb, amit polgármesterként elért? 
– Több kiemelkedő beruházásunk is volt: létrehoztunk egy pékséget, amit 1991. augusztus 20-án adtunk át, és a mai napig működik. Kovásszal készült kenyeret sütnek azóta is, ami gyerekkorom ízeit idézi. Jelenleg a Romhányi pékséggel együttműködve üzemel. Energetikai pályázatokkal felújítottunk minden önkormányzati épületet, napelemekkel korszerűsítettük, aminek most van meg az eredménye, hogy takarékoskodni tudunk. Amit kiemelnék még a településről, az az, hogy 1700-an élnek itt, és intézményeinkkel a legfiatalabbaktól a legidősebbekig tudunk gondoskodni mindenkiről. 
 

„A polgármestertársaim is elismerték a munkámat”

Verbói Gábor József a közelmúltban Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át dr. Pintér Sándor belügyminisztertől.  – Váratlanul ért, nagyon megtisztelő és komoly elismerés számomra, amit a belügyminisztériumban átvettem. Sok gratuláció is érkezett az átadó után. Ez egy visszajelzés az elmúlt három évtizedes közösségért végzett munkámra. Nemrégiben polgármestertársaim is elismerték a munkámat, ami szintén egy nagy megtiszteltetés, hogy szintén megkaptam Az Év Polgárőr Polgármestere díjat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában