Jegyzet

2023.03.30. 16:25

Hagyományosan

Formálták a személyiségemet is a hagyományok... – Ember-Lukács Zsófia jegyzete a közelgő ünnep kapcsán.

Ember-Lukács Zsófia

Évről évre készülünk a húsvétra, a kereszténység legnagyobb ünnepére. Tapasztalataim szerint a modern világban egyre gyakoribb, hogy az ünnepi hagyományokat a hétköznapok rohanása és az üzlet felülírja. 

Személy szerint én a hagyományos húsvétot sokkal jobban szeretem, mint az új, modern megközelítéseket. Kislánykoromban a feltámadási körmenet, a tojásfestés, a locsolók várása és a családdal együtt töltött idő jellemezte az ünnepet. Ma úgy érzem, hogy ez nem természetes, és keresnem kell azokat a lehetőségeket, hogy mindezt a saját gyerekeim is átélhessék. 

Az üzletek tele vannak húsvéti ajánlatokkal, amelyek között szinte lehetetlen megtalálni az igazi ünnep jelentését. Felnőttként láttam csak be, hogy azok a hagyományok, amelyekkel felnőttem, mindig is fontos szerepet játszottak az életemben és formálták az én személyiségemet is. Bármennyire nem szerettem azt a sok kölnit vagy a vödör vizet húsvét reggelén, ma mégis örömmel gondolok rá vissza. Izgatottan vártam, hogy mikor jön el az a nap, amikor a festett tojásaimat végre odaadhatom valakinek. Azóta is élvezem a tojásfestést a gyerekekkel, és szívesen készítek dekorációkat a lakásba. 

Persze idén is elkészül majd a húsvéti sonka is, és idén is megkérdezzük a mamát, hogy hogyan is kell azt úgy főzni, hogy az pont olyan ízletes legyen, mint az övé. A modern világban is lehet húsvétot ünnepelni, de hiszem, hogy a hagyományos húsvét üzenetét és értékét is fontos fenntartanunk! 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában