Íme az igazság!

2023.03.10. 19:58

Farkas vagy sem? – itt a szakember válasza a gyanús tarjáni nyomokról

Olvasónk azzal kereste meg közelmúltban szerkesztőségünket, hogy érdekes lábnyomokra bukkant Salgótarján környékén, a Kertészút végi erdőben. Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces zoológiai szakreferense most lerántja a leplet az igazságról.

P. K.

A méretes lábnyomokról egy olvasónk készített felvételeket

Fotó: Beküldött

Mint arról portálunkon beszámoltunk: hatalmas lábnyomokat kapott lencsevégre olvasónk Salgótarján környékén. A nyomokról úgy vélte, hogy farkastól származhatnak. A viszonyítás kedvéért pedig a lábnyomok mellé a 43-as túracipőjét, és a túrabotját is lefotózta. 

A lábnyomok eredetének megállapításához Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces zoológiai szakreferense nyújtott segítséget.

– A küldött felvételeken nem farkastól származó lábnyomok vannak, hanem feltehetően egy nagyobb méretű kutya mancsának lenyomatai. A látott nyomtávolságból és a szétálló lábujjakból biztosan állítható, hogy nem farkas nyomait sikerült megörökíteni a fotókon – ismertette érdeklődésünkre Bakó Botond.

Más nógrádi területen felbukkantak már farkasok

A szakember kérdésünkre elárulta: Salgótarján közvetlen közelében eddig nem tapasztalták farkas tartós jelenlétét, azonban igazgatóságuk több nógrádi területén van tudomásuk farkas időszakos vagy tartós megtelepedéséről. Ezeket a megfigyeléseket a nyomokon kívül, a kihelyezett kameracsapdák felvételeire alapozzák, amelyeken időszakosan feltűnnek farkasok is. 

– Mivel ezek a ragadozók rendkívül rejtett és emberkerülő életmódot folytatnak, így a velük való személyes találkozás esélye minimális. Félni emiatt nem kell tőlük, azonban bizonyos óvatossági szabályokat, viselkedési etikettet érdemes betartani a farkasok járta területeken. Ezekről részletes leírás található az igazgatóságunk honlapján is – közölte a szakreferens.

Tárcsázza, ha farkast látott!

Bakó Botond kiemelte: amennyiben farkassal vagy annak vélt ragadozóval találkoznak, jelezzék az igazgatóság felé az alábbi ügyeleti telefonszámon: +36 30 861-3808.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában