Hivatás

2023.03.03. 17:27

Évtizedek óta vezeti be az informatika világába a diákokat a tarjáni GT szakoktatója

Évtizedek óta vezeti az informatika világába a diákokat Máté Gábor, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Technikum igazgató-helyettese, műhelyfőnöke, illetve szakoktatója. Óráin az alapoktól, azaz a papíralapú tervezéstől kezdve a modern számítógépes programok használatáig széles palettán bővíthetik ismereteiket a tanulók.

Veres Edina

Máté Gábor, a technikum igazgatóhelyettese

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Gépészként végzett az egyetemen Máté Gábor, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Technikum oktatója, akit az élet végül mégis az informatika felé vezetett. Végül azt a szakmát is kitanulta, sőt később a tanári diplomáját is ezen a területen szerezte meg. Mint fogalmazott, a technikumban a gépészet ágazat mellett az 1990-es években merült fel az igény a külön számítástechnikai képzés iránt. Az oktató arra is rámutatott, hogy az utóbbival kapcsolatos ismeretek napjainkban a másik két Stromfeldben tanulható szakma – gépészet és építészet – terén szintén elengedhetetlenek. 

Az elméleti alapok nagyon fontosak

– Először kimondottan a gépészet ágazathoz kapcsolódva oktattuk a számítástechnikát, ami akkor gép­gyártástechnológia-számítástechnika név alatt futott nálunk. Én magam is a gépészet és az informatika határán „mozgolódom”, hiszen két évtizeden át tanítottam mind a gépészetet, mind az informatikát. A két terület közötti átfedésre remek példa a műszaki rajz. Számomra megadatott az a szerencse, hogy a pályafutásom során annak elkészítését mind a tábla mellett, mind a számítógépen oktathattam a diákoknak. Ennek köszönhető, hogy láttam a kettő közti átfedést és kontrasztot egyaránt. Éppen emiatt tudom, hogy mennyire fontos hangsúlyozni: az elméleti alapok ismerete nélkül nem szabad leülni a képernyő mögé tervezni – mondta Máté Gábor, aki a technikum igazgatóhelyettese és műhelyfőnöke is egyben. 

Az oktató arra is kitért: bár már évtizedek teltek el azóta, hogy a számítástechnika külön szakmává vált az intézményükben, a fent említett tétel továbbra is stabil pontot jelent a képzésekben. Például ragaszkodnak ahhoz is, hogy a tanulók a papíralapú rajzok készítésének technikájával is megismerkedjenek. A szakember véleménye szerint az ehhez hasonló információk és gyakorlatok jelentik azt az alapot, amely nélkülözhetetlen a számítástechnika helyes alkalmazásához. Ez utóbbi pedig a hatékony termelés alfája és ómegája. 

Máté Gábor
Ágazati alapképzést követően a programozás és a hálózatkezelés között választhatnak a fiatalok
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Ütőképes, kedvelt szakmának számít

A Stromfeldben jelenleg az informatika és távközlés ágazaton belül informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető, valamint szoftverfejlesztő és tesztelő technikusokká válhatnak a tanulók. 

– Ahogy haladt előre az informatika oktatása az iskolánkban, az ágazat egyre inkább szétvált két szakmára. Így jelenleg a kétéves ágazati alapképzést követően a programozás és a hálózatkezelés között választhatnak diákjaink, akik között lányok is szép számmal akadnak. Úgy gondolom, napjainkban akár a rendszergazda, akár a programfejlesztői terület ütőképes, kedvelt szakmának számít – hangsúlyozta az oktató, aki azonban azt is aláhúzta: beiskolázáskor mindig felhívják arra a jelentkezni vágyó fiatalok figyelmét, hogy a képzések sikeres elvégzéséhez elhivatottság szükséges, és nem elég, ha csak a telefonjaikat szeretik nyomkodni. 

Máté Gábor arról is szót ejtett, hogy a Stromfeld Aurél nevét viselő technikum falai között rendelkezésre állnak azok a modern eszközök, amelyek segítségével korszerű szakmai ismeretekkel vértezhetik fel a tanulóikat. Például jól felszerelt CISCO terem, LEGO-robotok, Smart – azaz okos – tantermek, illetve egyéb kiegészítők állnak az oktatók rendelkezésére, hogy még látványosabbá tegyék az órákat. Kiegészítésként pedig az informatika ágazat mellett a képzések palettáját egyre inkább színesítik az innovatív területek is. Ezek közé tartozik a gépjárműiparban az elektromos autók vagy a hibrid alternatív hajtásokkal kapcsolatos ismeretek oktatása is. 

Máté Gábor véleménye szerint a fent felsorolt tényezők összességének köszönhető, hogy az iskolában egyre kisebb a lemorzsolódás, illetve a végzett tanulóik közül könnyen elhelyezkednek és megállják a helyüket a nagybetűs életben. 

 Nívós versenyeken állnak helyt a technikum tanulói

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Technikumát közel hetven évvel ezelőtt alapították meg. Máté Gábor igazgatóhelyettes és oktató elmondta: az iskolát a gépészet ágazat támasztotta szakemberigény kielégítése céljából hozták létre. Nem csupán a városban, hanem regionális szinten is elismert oktatási intézménynek számított, amely hagyományt igyekeznek mind a mai napig fenntartani.  – Gépészet alatt főleg a gépgyártást értjük, amely többek között magában foglalja a forgácsolást, a különböző technikákkal végzett fémmegmunkálást, a hegesztéseket, illetve az elmúlt évtizedek vívmányát, a CNC-megmunkálást. A fent nevezett ágazat mellett 1990-ben jelent meg az informatika, mint szakterület, majd a képzéspaletta 1997-ben bővült tovább az építészettel – ismertette az iskola történetét Máté Gábor, aki az informatikai területtel kapcsolatban rámutatott: közel ugyanabban az időpontban jelentek meg az iskolában az első személyi számítógépek, mint hazánkban.  Végül hozzátette, hogy az órákon a CAD-CAM tervező programok használatával is megismerkedhetnek a fiatalok, akik közül többen országos versenyeken is megmérették tudásukat. Nívós esemény volt az év Solid Edge diáktervezője című verseny is, amelynek az iskola – ahogy arról portálunk is beszámolt korábban – már kétszer adott otthont. Emellett a stromfeldes diákok közül többen évről évre bekerülnek az ÁSZÉV és OSZTV döntőjébe, ahol az informatika mellett a másik két ágazatban is szép sikereket érnek el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában