Vándorlás

2023.03.28. 11:20

Elhagyta Nógrád vármegyét a svájci farkas: 3 napot töltött, és 100 kilométert tett meg nálunk

3 nap és 100 megtett kilométer után Heves vármegye felé elhagyta térségünket a Svájcból érkező, M237 jelű farkas. Az állat folyamatosan kelet felé tart, eddig már összesen 1927 kilométert tett meg elindulása óta, így ezzel a leghosszabb megfigyelt európai farkasvándorlást tudhatja magáénak.

Angyal Eszter

Az eddigi leghosszabb megfigyelt európai vándorláson van már túl a M237 jelű farkas

Forrás: Facebook/Gruppe Wolf Schweiz

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Svájcban befogott és jeladóval ellátott „M237” hím farkas az Alpok déli vonulatainak vidékéről származik, átúszta a Dunát, majd a Naszály mellett is elhaladva érkezett Budapest környékére. A folyamatosan kelet felé tartó ragadozó március 19-én elhagyta a Dunántúlt, március 20-án nappal már a Naszály túloldalán, a Lósi-patak völgyében lévő Farkas-bérci forrás környékén pihente ki a budapesti agglomeráció zűrzavarát, s még aznap elérte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területét, és kezdetben Nógrád vármegye keleti felén tartózkodott. 

Az Igazgatóság ma friss közleményt tett közzé a farkas kapcsán, s mint kiderült, az állat 3 éjszakát töltött Nógrád vármegyében, és mintegy 100 kilométert tett meg:

– A két Duna-ág átúszása után egy állattartótelep szélére kidobott, már oszlásnak indult két kecsketetemből evett. Március 20-án, egy éjjel alatt a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet központi tömbjéig jutott, valószínűleg sehol sem állt meg útközben. A Tepke-hegy erdeiben töltött rövid pihenő után északnyugatnak vette az irányt, és a Zagyva-völgyén kereste az átjárót – írják a közleményben.

A Svájcból érkező ragadozó, a farkasok megfigyelésére telepített kamerák előtt is elhaladt Nógrád vármegyében
A Svájcból érkező ragadozó, a farkasok megfigyelésére telepített kamerák előtt is elhaladt Nógrád vármegyében
Fotós: Papp Ferenc természetvédelmi őr / Forrás: BNPI, Nógrádi Tájegység

Hozzátették, Kisterenye település és a vadvédő kerítéssel lezárt 21-es főút útját állta az állatnak, de végül sikerült átjutnia, s később már a Mátraszele feletti erdőkben nappalozott. Március 22-én este a Bárna-patak völgyében járt, ahonnan a helyi farkascsalád ismert csapáját követve eljutott Heves vármegyébe.

– Mielőtt elhagyta volna Nógrádot, az Igazgatóságunk farkasok megfigyelésére telepített kamerái előtt is elhaladt. Az egyik vadkamerás felvételen az állatra helyezett nyakörves jeladó is egyértelműen azonosítható. A Svájcban jelölt farkas három éjszaka alatt átkelt Nógrádon. Légvonalban ez 69 kilométer, ami a valóságban közel 100 kilométer négy lábon. A terepen észlelt nyomok alapján a helyi farkasok által hagyott szagjelzéseknél meg-megállt, és egyértelmű lett számára, hogy lakott farkas-territóriumba érkezett. Nógrád északkeleti felén, mozgása lelassult, de mégis követte a farkasok által használt csapákat – közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A leghosszabb európai farkasvándorlást dokumentálják a farkas révén

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén évtizedek óta élnek farkasok, de a Svájcból érkező, jelölt egyed aktivitása révén érdekes megfigyeléseket tehetnek a szakemberek. A svájci farkasok védelmével is foglalkozó Gruppe Wolf Schweiz nevű szervezet megosztott Facebook-oldalán egy friss térképet is a M237 jelölésű állatról, amelyen piros vonal jelzi a farkas útvonalát. 

A Graubünden kantonban született állat 2022 júniusa és 2023 márciusa között már többszáz kilométert tett meg Svájctól a magyar-szlovák határig. A 2021-ben született hím farkas vándorlásával a szakembereknek sikerült dokumentálnia a leghosszabb ismert farkasvándorlást Európában, s ki tudja meddig tart még az állat útja.

A fiatal farkas már négy országon haladt át eddigi útja során: Svájcból indulva átlépte az olasz határt, keresztülment Ausztrián, majd elérte Magyarországot. Vándorlása jól mutatja a farkasok alkalmazkodóképességét, hiszen a magas hegyektől (köztük egy 3500 méter magas csúcs) a lakott településekig mindenhol eredményesen tudott haladni, s közben átkelt folyókon, autópályákon, vasúton. Az állat már 1927 kilométert tett meg ténylegesen a megfigyelések szerint, légvonalban pedig 829 kilométert haladt.

A szakemberek szerint ezek a ragadozók rendkívül rejtett és emberkerülő életmódot folytatnak, így a velük való személyes találkozás esélye minimális. Félni emiatt nem kell tőlük, azonban bizonyos óvatossági szabályokat, viselkedési etikettet érdemes betartani a farkasok járta területeken. Korábbi cikkünkben utánajártunk, hogy mit tehetünk, ha erdei kirándulásunk során összefutunk a vadállatokkal. Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára számos hasznos tanácsot adott olvasóinknak, amiről alábbi cikkünkből tájékozódhatnak részletesen:

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában