Interjú

2023.03.07. 13:55

Bízik a bővülésben a megyei polgárőrök elnöke

A kezdetektől, azaz immár több mint harminc éve tevékenykedik a szervezet önkéntes állományában a Nógrád Vármegyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének jelenlegi elnöke, Vass Miklós, aki nemrégiben ünnepelte hetvenedik születésnapját.

Hegedűs Henrik

Vass Miklós, a Nógrád Vármegyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke nemrégiben ünnepelte születésnapját

Forrás: Nool

Fotó: NMH

A kerek ­évforduló alkalmából beszélgettünk vele a múltról, és kitekintettünk kicsit a jövőbe is.

– Hogyan kapcsolódott be a polgárőrség munkájába? 
– Induljunk ki a cserépkályhától. Az 1970-es és ­80-as években munkahelyemen, a Kőbányai Porcelángyár balassagyarmati üzemegységében (közkeletű nevén Kerámia) megszerveztük az önkéntes rendőri és önkéntes határőri csoportot, ám a rendszerváltáskor az önvédelmi célú társaságok tekintetében nagy űr keletkezett, ezt a hiányt pótolta aztán a polgárőrség. Akkoriban Magyarnándorban működtettem a vállalkozásomat, és a község polgármestere, Sándor István hathatós támogatásával 1990 végén mi is megalakítottuk a helyi egyesületet. Ebben hazánkban az úttörők közé tartoztunk, hiszen velünk párhuzamosan alakult meg az országos elnökség is, Kopátsy Sándor 1956-os forradalmár vezetésével. 

– Miként alakult a vármegyei szervezés? 
– Igyekeztünk minél hamarabb kilépni a gyermekcipőből. Előbb elnökhelyettes lettem, s 2004-től vagyok a nógrádi bajtársak elnöke. Erőteljesen törekedtünk arra, hogy fokozatosan szélesítsük a tábort, bővítsük a létszámot. A kezdeti időszakban tizenöt egyesület tevékenykedett, mintegy százötvenes tagsággal, mára ez az arány 97-re és 3350-re emelkedett, amire feltétlenül büszkék lehetünk. 

– Folyamatosan kötötték a társszervekkel az együttműködési megállapodásokat. 
– Ez is fontos szempont volt a munkánkban, hiszen minél több hatósággal, testülettel állunk szorosabb kapcsolatban, annál hatékonyabban végezzük a feladatainkat. Természetesen kölcsönös partnerünk a rendőr-főkapitányság, illetve volt az egykori határőrség, de emellett a balassagyarmati börtön, a kormányhivatal, a vármegyei közgyűlés, a katasztrófavédelem, illetve több más szervezet is a megállapodó felek közé tartozik. Összesen tizenöt ilyen egyezményt kötöttünk az elmúlt években. 

– A munkájuknak köszönhetően észrevehetően nőtt a nógrádi települések közbiztonsága.
– Ez közös érdemünk, de természetesen komoly szerep illeti meg ebben a mi polgárőreinket is. Most már hatvanhét faluban mondható el, hogy a helyi polgármesterek szintén aktívak a szolgálatban, ami azt jelenti, a tevékenységünkre még nagyobb figyelem fordítódik az önkormányzatok részéről. Ráadásul a fiatalok között szintén nőtt a népszerűségünk, a polgárőr pedagógusaink felkészülten foglalkoznak a diákokkal, akik remélhetőleg a felnőttkorba lépve is folytatják az önkéntes feladatellátást a bűnmegelőzés és közbiztonság érdekében. 

– Hetvenévesen is kitartóan dolgozik a szervezet koordinálásában. Van valamiben hiányérzete? 
– Régi álmom, hogy minden Nógrád vármegyei településen rendszeres polgárőr szolgálat legyen, és nem kis kihívás, hogy a mostani mintegy kilencvenszázalékos arányt százra tornázzuk fel. Elhivatottsággal ez mindenképpen sikerülhet. Hasonlóképpen reménykedem benne, hogy az apró és ifjú polgárőrök minél többen jelentkeznek nálunk, mert az utánpótlás biztosítása nélkül nem érnének semmit az előző három évtized erőfeszítései.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában