Mezőgazdaság

2023.03.30. 13:49

Az Országgyűlés alelnöke adott tájékoztatást az agrárpolitikáról a palotási fórumon

Nagy érdeklődés övezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nógrádi igazgatósága és a Nógrád Vármegyei Gazdakörök Szövetsége szakmai fórumát szerda este.

V.E.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke adott tájékoztatást a Közös Agrárpolitikáról a palotási fórumon

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

A palotási Mihályfi Ernő Művelődési Ház és Könyvtárban több mint 120 gazdálkodó jelent meg, és gyarapodhatott értékes információkkal a megújult Közös Agrárpolitikáról (KAP). Az előadók között szerepelt Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke is. 

Az Országgyűlés alelnöke adott tájékoztatást az agrárpolitikáról a palotási fórumon
Hatalmas érdeklődés kísérte a palotási gazdafórumot
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

Palotás Csáki Balázs, a NAK Nógrád vármegyei elnöke portálunk érdeklődésére elmondta: a gazdálkodóknak 2023 tavaszán számos nehézséggel kell megküzdeniük, így például a tavalyi aszály után kialakult kedvezőtlen gabonapiaci helyzettel.

– A palotási fórum fő témája a KAP új, ötéves ciklusa volt. Hamarosan megjelennek az új területalapú támogatások és egyéb pályázati kiírások, ezekkel kapcsolatban a lehetőségekről és a módokról szerezhettek információkat a megjelentek az előzetes tájékoztatás során – mutatott rá Csáki Balázs, aki hozzátette: hogy a témák között érintették a gazdaságátadási törvényt is, ami januárban lépett életbe és egyfajta reakció a gazdatársadalom elöregedésére. Mint fogalmazott, egy Európában is egyedülálló jogszabályi hátteret teremtettek, ahol gyakorlatilag egy dokumentum segítségével át lehet adni a gazdaságot az örökösnek. Ráadásul ez még az örökhagyó életében megtörténhet, ezzel biztosítva a folyamatosságot és a generációváltást a gazdaságokban.

– Az elmúlt években megszokhattunk technikákat, módszereket, csatornákat, illetve árakat. Mindig keményen meg kellett dolgoznunk a megélhetésért, a megmaradásért, és a fejlődésért, azonban kiszámítható volt az életünk, de azt hiszem mindannyian érezzük, hogy ez elillant az életünkből és attól tartok, hogy feltehetően még néhány évig nem is számolhatunk vele. Ugyanakkor egy tényezőre kell, hogy számítsunk: egymásra – hangsúlyozta a NAK vármegyei elnöke a gazdafórumot megnyitó beszédében. 
Mellette az esemény résztvevőit Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Szabó Mihály, Palotás polgármestere is köszöntötte.

Az Országgyűlés alelnöke adott tájékoztatást az agrárpolitikáról a palotási fórumon
Jakab István, az Országgyűlés alelnöke
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

Ezután az agrárpolitikai aktualitásairól Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnök beszélt. A KAP-al kapcsolatban kifejtette: az Európai Unióval folytatott hosszú viták után sikerült megalkotni a jogszabályokat, a támogatásokra vonatkozó szabályok szintén megszülettek, így áprilisban elindul az egységes kérelmek beadása.

– A falugazdászok és a kamarai szakértők felkészítése gyakorlatilag megtörtént, illetve folyamatban van. Azt érezzük, hogy folytatni kell a tájékoztatásukat azért, hogy minden egyes összefüggést világosan értsenek. Mindezt azért tartjuk ennyire fontosnak, mert pontosan érezzük a felelősséget, hogy minden egyes döntés és vállalás mögött pénz van – hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke, aki azt is elárulta: az elérhető támogatások maximalizálása azon múlik, hogy a mezőgazdasági szakemberek mennyire ismerik a gazdaságuk adottságait. Emellett kiemelte annak jelentőségét is, hogy a pályázók ne hagyjanak ki lehetőségeket, ugyanakkor semmiképp ne vállaljanak teljesíthetetlent.

5300 milliárd forintos támogatás áll rendelkezésre

Jakab István azt is aláhúzta, hogy hazánk a helyreállítási alap forrásait nem kapta meg, ugyanakkor az agrárbüdzsé rendben van. Mindez azt jelenti, hogy a KAP Stratégiai Terv öt éves költségvetése szerinti 5300 milliárd forintos támogatás rendelkezésre áll, ahhoz a kormány a 80 százalékos nemzeti kiegészítést mellétette.

Az Országgyűlés alelnöke ezek mellett a gabonahelyzetről, valamint a vízgazdálkodással kapcsolatos változásokról is beszélt a megjelenteknek. Az agrárfórum további részében dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára a földforgalmi törvény aktualitásairól, valamint a már említett gazdaságátadásokról szólt. Ribóczi Edina, a NAK agrárigazgatási szakértője részletesen beszámolt a megújult közös agrárpolitika gazdálkodókra gyakorolt hatásairól. Az eseményen a megjelent gazdálkodók feltehették kérdéseiket az előadóknak, illetve megoszthatták velük észrevételeiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában