Március 15.

2023.03.14. 13:50

Koszorúzással emlékeztek meg a forradalom hőseiről Bátonyterenyén

Piros, fehér és zöld kendők lendültek a magasba ma a bátonyterenyei Kossuth Lajos Általános Iskolában, ahogyan minden esztendőben, idén is az intézmény adott otthont az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett városi megemlékezésnek.

G.E.

Becsó Zsolt helyezi el az emlékezés koszorúját Bátonyterenyén

Forrás: Nool

Fotós: H.Cs.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából tartottak városi megemlékezést ma Bátonyterenyén, aminek ahogy minden évben, idén is a Kossuth Lajos Általános Iskola adott otthont. Az ünnepség az intézmény tanulóinak látványos és tartalmas előadásával vette kezdetét. 

– Idestova 175 éve dagasztja mellünket a büszkeség és a remény ezen a csodálatos napon, március idusán. Minden időben, hóban, fagyban, napsütésben, szélben, olykor ellenszélben, nemzeti egységben ünnepeljük legdrágább kincseinket. Szabadságunkat, függetlenségünket, nemzeti önbecsülésünket – fogalmazott beszédében Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő, hozzátéve: – Népünk, legjobbjaival az élén, minden évszázadban felkelt a zsarnokság ellen. A magyar történelem gerincét a függetlenség és a szabadság minden áron való megvédése, vagy visszaszerzése szolgáltatta. 

bátonyi megemlékezés
Látványos műsorral léptek fel a tanulók
Fotós: H. Cs.  / Forrás: Nool

Mint mondta, minden évben szinte valamennyi községben felidézik ünnepségeinken a március 15-i eseményeket. A Pilvaxtól a nemzeti tanácsig, a Nemzeti daltól a 12 pontig. Vidéki helyszíneken pedig megemlítik 1848-49 helyi vonatkozásait is. Nógrád szokás szerint akkor is derekasan helyt állt. Nincs szégyenkezni valónk őseink okán. Vármegyénk legtöbb temetőjében nyugszik '48-as hős. 

– Hazánk az európai birodalmi törekvéseknek mindig az útjába állt. Éppen úgy, mint ma. A mi népünknek a függetlenség érzése és a szabadság levegője mindennapi szükséglet. Lehet, hogy vegetálni tudnánk ezek nélkül, de élni, magyarként élni biztos, hogy nem – húzta alá a honatya. – Március 15-e a magyar nemzet egységének meg-megújuló emlékére kell hogy hasson ma is. Nyíljanak ki a szemek, vegyék észre mi az igaz és mi a hamisság eszköze csupán, hogy félelmet, de legalábbis szorongást keltsen, hogy megtörje a közös, valamennyiünk megmaradását szolgáló igyekezetet. Mert az elkövetkező történelmi örvénylések során csak az egységes nemzetek fognak talpon maradni, túlélni. Csatlakozni ahhoz érdemes, ami felemel, a háború nem ilyen, de a béke igen. 

A megemlékezés végén átadták a Márciusi Ifjak Vándorkupa verseny idei évi nyertesének a serleget, amit ebben az évben a Bartók Béla Általános Iskola csapata vihetett haza. Végül megkoszorúzták az iskola udvarán elhelyezett Kossuth Lajost ábrázoló szobrot is. 

 

Címkék#március 15

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában