Nyomozás

2023.03.10. 16:38

Állatkínzás gyanúja miatt vizsgálódik a rendőrség az elpusztult rétsági lovak miatt

Korábban beszámoltunk arról, hogy állatvédők elhullott lovak tetemére bukkantak a város határában, Pusztaszántó területén található birtokon. A hatóság azonnal megkezdte a hivatalos vizsgálatokat, a rendőrség válasza az ügyben most érkezett meg.

H. H.

Az elpusztultak mellett gyenge, lesoványodott lovakat is találtak a birtokon

Fotó: Beküldött

Mint arról korábban hírt adtunk, az állatvédők azt gyanították, hogy a rossz tartási körülmények vezethettek a lovak elpusztulásához és fényképfelvételeket is készítettek. Az ingatlanra kiszállt Mezőfi Zoltán rétsági polgármester, Tánczos Miklós ezredes, a nyugat-nógrádi járási székhely rendőrkapitányság vezetője, Fodor Rita jegyző és a hatósági állatorvos, de a terepszemle alkalmával nem találtak semmi olyan nyomra utaló körülményt, amely a tulajdonos felelősségét állapítaná meg, mert az állattartás viszonyaiban nem találtak semmi kivetendőt, és a megfelelő mennyiségű élelem-takarmány is rendelkezésre állt. 

Maga a tulajdonos kerek-perec tagadta, hogy a több évtizedes mezőgazdasági tapasztalatával bármilyen formában az állatok halálát idézte volna elő, de utalt arra, hogy a jól táplált lovakat rosszindulatú személyek esetleg megmérgezhették.

Megkerestük a témában a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is. Buda Gábor alezredes, megbízott sajtószóvivő tájékoztatásában közölte, állatkínzás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás keretében szakértők bevonásával vizsgálják az eset körülményeit. Hozzátette, a törvény értelmében, ha gerinces állatot bárki indokolatlanul olyan mértékben bántalmaz, ami maradandó egészségkárosodást, vagy elpusztulást okoz, két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában