Nébih

2023.02.04. 17:38

Újraindul az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszer

Komoly fejlesztéseket követően jövő hét közepétől újra használható az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszer - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Nool

Jövő hét közepétől használhatják újra az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert az érintettek – írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Hozzátették, az állatorvosok és meghatalmazottjaik a továbbiakban olyan új funkciókat vehetnek majd igénybe, mint a sokak által kért „nullás bevallás”, de számos egyéb, az adatminőség javítását és a kitöltés könnyítését célzó módosítás is életbe lép. A közlemény arra is kitért, hogy a januárra vonatkozó jelentéseket az ügyfelek február végéig rögzíthetik majd a felületen.

A Nébih a tavalyi év tapasztalatai alapján több újítást is bevezet az antibiotikum-felhasználást bejelentő rendszerben. Közölték, a fejlesztésnek szintén kiemelt célja, hogy a jelentések adattartalma igazodjon az Európai Uniós adatszolgáltatási kötelezettséghez.

– A meghatalmazottak számára is egyszerűbbé válik a bejelentés: ők a jövőben legördülő listából választhatják ki, hogy aktuálisan mely tenyészet adatait szeretnének felvinni. További változás, hogy az antibiotikumos takarmányok esetében ezentúl a rendelvényen szintén szereplő állatgyógyászati bekeverési arányt is meg kell majd adni. Azoknak pedig, akik elmulasztják véglegesíteni jelentésüket a határidő lejárta előtt értesítőt küld a rendszer ügyfélkapus tárhelyükre – írják a közleményben.

Mint fogalmaznak, bár az EU-felé az antibiotikum felhasználásról kell adatot szolgáltatni, így a rendszer is ennek gyűjtésére szolgál, jelentős igény mutatkozott tavaly a „nullás bevallás” lehetőségének megteremtésére. Hozzátették, a felhasználók kérésének megfelelően jelen fejlesztéssel ez a funkciót is elérhetővé vált a rendszerben.

Kiderült, a megújult felületet jövő hét közepétől használhatják az érintettek, melyben a januárra vonatkozó jelentések – 15-e helyett – egész február végéig rögzíthetik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában