Növekedés

2023.02.09. 08:20

Számos fejlesztést valósíthat meg idén is Nagyoroszi

Nagyoroszi önkormányzata szívügyének tartja a település folyamatos fejlődését, ezért minden lehetőséget megragad annak érdekében, hogy a megnyert pályázat és a saját pénzügyi források biztosításával elérje a kitűzött célokat. A 2022-es év sikereiről és az idei tervekről Babicska Károly polgármester számolt be lapunknak.

Ember-Lukács Zsófia

A szabadtéri kiállítás létrehozásával az volt a céljuk, hogy irodalmi és képzőművészeti értéket is teremtsenek

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A polgármester a tavaly megvalósított legfontosabb beruházásokról és a 2023-as évre tervezett fejlesztésekről is beszámolt. Elmondta, hogy a község a benyújtott pályázatain 2022-ben több támogatást is nyert, ami nagy segítséget jelentett az önkormányzat működésében. 

Lehetőség nyílt az önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztésére, óvodai játszóudvar, közterületi játszóterek fejlesztésére, közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzésre és bértámogatásokra. Sor került járdaépítésre és felújításra, valamint belterületi zöldinfrastruktúra-fejlesztéssel parkfelújításra is. A hulladékkezelésre és kármentesítésre is nagy hangsúlyt fektettek. Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése valósult meg. 
A polgármester kiemelte, az önkormányzat saját forrásából finanszírozva elkészült a Művelődési Ház és Könyvtár parkoló felőli oldalán a közvilágítás korszerűsítése, négy energiatakarékos lámpát szereltek fel. További 500 rózsatő ültetésével szépítették Nagyoroszi közterületeit. A községháza épületébe hét hűtő-fűtő klíma berendezést telepítettek. Két új olajmécsessel működő, klasszikus stílusú kandelábert vásároltak a ravatalozóba a régiek helyett. Babicska Károly hozzátette, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő utakon található közlekedési táblák megrongálódtak, megkoptak, ezért a közlekedési balesetek megelőzése érdekében 36 darab táblát újakra cseréltek. Elkészült a Nagyoroszi Nefelejcs Óvoda és Bölcsőde beázó, rossz műszaki állapotban lévő lapos tetős részének felújítása, hő és csapadékvíz elleni szigetelése és egyéb felújítási és járulékos munkái. Az óvoda és bölcsődébe négy új udvari játékot szereztek be, amelyeket telepítettek és engedélyeztették is. 

A polgármester kitért arra, hogy kerítésépítéssel biztonságosabbá tették a játszóteret. Ezenkívül megnyílt a Pálfalvi Nándor Állandó Szabadtéri Kiállítás a Nagyoroszi Művelődési Ház és Könyvtár mögötti járdaszakaszon, amely egész évben látogatható. 

– A szabadtéri kiállításunk létrehozásával az volt a célunk, hogy az itt élők, valamint a településre látogatók megismerhessék Pálfalvi Nándor író, költő, Nagyoroszi Község Díszpolgára példaértékű művészetét, helyi kötődését. Ezzel együtt irodalmi és képzőművészeti értéket is teremtettünk a településen – mondta. 

A településen új utcajelző táblákat telepítettek a régiek helyett, a hiányzókat pótolták, a táblákra az utcák nevén kívül felkerült a község hivatalos címere. A telepített esztétikus, időtálló utcajelző táblák a tájékozódást segítik településünkön – tette hozzá Babicska Károly, hozzátéve, hogy megvalósult a Fő út melletti járda és az orvosi rendelő előtti parkoló felújítása is. 

– A postához vezető járda elejére egy piros szívet helyeztünk el, amely már sok településen megtalálható országszerte. A fémből készült, szív alakú edény a műanyag kupakok gyűjtésére szolgál. Az összegyűjtött kupakokkal beteg gyermekek gyógyítását támogatjuk – emelte ki a faluvezető. A pályázatból megvalósult projektekről elmondta, hogy a Magyar Falu Program keretében megnyert támogatásból járdákat újítottak fel és játszóteret építettek, amelynek átadása hamarosan megtörténik. 

– Remélem, hogy a megépült új játszótér sok gyermeknek és szülőnek okoz majd örömet, hiszen Nagyorosziban évek óta nem volt ilyen létesítmény, ahová az édesanyák, édesapák, nagyszülők el tudták volna vinni gyerekeiket, unokáikat, hogy megfelelő körülmények között tölthessék el szabadidejüket. Ez a játszótér a település egyik kulcspontja lehet, ahol gyermekek közösen játszhatnak, a szülők találkozhatnak egymással, így Nagyorosziban új közösségi tér jöhet létre – fogalmazott a polgármester. 

Az önkormányzat kialakított egy Palóc Tündérkertet is, ahol a zártkerti részen gyümölcsfákat ültettek el, továbbá a Művelődési Ház és Könyvtárba új technikai eszközöket vásároltak.  Az idén megvalósuló beruházásokról a polgármester elmondta, hogy elkészül a temetőkerítés felújítása, megújul a közpark, megkezdődhet a művelődési ház és könyvtár épületének energetikai korszerűsítése. Sor kerül a korábban szökőkútként működő emlékmű felújítására, átépítésére. 

– Helyi alkotókkal méltó emléket állítunk Petőfi Sándornak, melynek a szökőkút szolgálja az alapját – mondta el a polgármester. 

Kulturális programokkal hangsúlyt fektetnek a közösség építésére
Babicska Károly elmondta, hogy 2023-as terveik között szerepel még egy gyalogátkelőhely létesítése, legalább egy utca aszfaltburkolatát teljesen felújítanák, és közterületi kutakat is rendbe tennének. A temetőben urnafalat építenének, temetőnyilvántartó szoftvert szereznének be. Továbbá fejlesztenék a kamerarendszert, fák, évelő virágok ültetésével parkosítanának, és a közvilágítást energiatakarékos lámpákkal oldanák meg. A községháza tetejének felújítása is időszerű, és a művelődési ház és könyvtár vízvezetékrendszerét is korszerűsíteni kellene. 
Az önkormányzat a közösség építésére is nagy hangsúlyt fektetne. A Nagyoroszi Művelődési Ház és Könyvtár együttműködésével különböző kulturális programok, színházi előadások, író-olvasó találkozó, falunapok, szüreti felvonulás, bálok és egyéb foglalkozások szervezését tűzték ki. – Bízom benne, hogy 2023-ban is tovább épül és szépül Nagyoroszi, a lakosság és az idelátogatók örömére és megelégedésére – hangsúlyozta a polgármester. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában