Természetvédelem

2023.02.05. 10:46

Reflektorfényben a vakond: gyakori a nógrádi kertekben is az év emlőse

Bizonyára sok kerttulajdonost bosszant, ha vakond keveredik a sok szeretettel gondozott zöldség- vagy virágágyásai közé, nem is beszélve a szép zöld gyepről, amit szívesen díszít kráterforma túrásaival. Sokan emiatt üldözendő kártevőnek tartják. Ne tegyék. Védett faj.

Faragó Zoltán

Bár már 122 éve védett, a vakond nagyon sok üldöztetést szenvedett el

Forrás: Pixabay

A vakond Magyarországon már 1901 óta védett, ekkor jelent meg Darányi Ignác földművelésügyi miniszter rendelete a mezőgazdaságra hasznos állatok óvása érdekében. A rendelet a denevért, a „vakondokot”, a cickányt, a sünt és még 89 madárfajt helyezett védelem alá - írja az év emlőséről szóló közleményében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. 

Hozzáteszik: fekete színű, puha, selymes bundája az 1930-as években kis híján a teljes állomány pusztulását okozta. A vakond testét egyenletesen borító, rövid, bársonyos szőrzet a járatokban történő forgolódás közben sem akadályozza az állatot. Sajnos a szőrmeipar hamar felfedezte ezt a rendkívül puha, csak aljszőröket tartalmazó, selymes tapintású gereznát, amelyekből divatos fejfedőket, gallérokat varrtak a jómódúak számára.

Korábban az év madarát, a barkós cinegét is bemutattuk. A Nógrádban ritkaságnak számító madár csak az Ipoly- és a Zagyva-völgyben fordul elő szórványosan:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában