Prevenció

2023.02.09. 13:59

Percenkét szedi áldozatait a méhnyakrák, a megelőzés fontosságát hirdetik Nógrádban

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete a Rákellenes Világnap alkalmából az Eresztvényi Látogatóközpontban szervezett programot a napokban.

Veres Edina

A Magyar Rákellenes Liga Nógrád Megyei Szervezete egész évben változatos programokkal hívja fel a figyelmet a szűrések fontosságára

Forrás: Nool

Fotó: SzP.

Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga (MRL) Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke kifejtette, hogy a világnap alkalmából évről évre szerveznek programokat. Idén az Eresztvényben tartott esemény első elemeként megosztotta a közel félszáz résztvevővel a nap üzenetét. A WHO által meghirdetett szlogen három éven keresztül – 2024-ig – érvényes, és úgy hangzik: méltányos ellátást mindenkinek.

– A jelmondat azt is jelzi, hogy a probléma világméretű, így csak határokon átívelő összefogással tudunk fellépni ellene. A világ minden pontján, így hazánkban is szerveznek a Rákellenes Világnap alkalmából figyelemfelkeltő akciókat. A kontinensünkön ilyenkor szinte mindig elhangzik az Európai Bizottság kezdeményezéseként megalkotott Európai Rákellenes Kódex, amely 12 pontból áll. Az ajánlások azért bírnak nagy jelentőséggel, mert megfigyelések szerint a betartásukkal jócskán csökkenthető a rák kockázata – fejtette ki Kreicsi Mária, aki azt is elárulta, hogy a megelőzés sarokkövei között továbbra is szerepel a rendszeres testmozgás, és az egészséges táplálkozás.

Ennek jegyében egy közel öt kilométeres túrával folytatódott a salgótarjáni esemény, amelyet a látogatóközpontba visszatérve egy prevenciós totó közös kiöltése követett.

– Örömmel tapasztaltam, ahogy egy-egy kérdés elhangzása után a megjelentek szinte kórusként zengték a helyes választ. A résztvevők között szinte minden korosztály képviseltette magát, amit azért is fontosnak tartok, mert ez a betegség nincs tekintettel sem a nemre, sem a korra, sőt. A tapasztalatok szerint egyre több a fiatal érintett. A közelmúltban tekintettem meg egy dr. Peták Istvánnal készített interjút, amelyben a kutatóorvos hangsúlyozta, hogy a világon percenként húsz, míg hazánkban negyedóránként egy embert veszítünk el rosszindulatú daganatos megbetegedés miatt. Minden harmadik ember rákban érintett, és sajnos minden negyedik bele is hal a kórba. Ezeken a szörnyű statisztikai adatokon mindenképpen javítanunk kell, és ehhez a megoldás félig már a kezünkben van – húzta alá.

Esély van a célzott kezelésre
A megelőzés és az időben történő felismerés mellett Kreicsi Mária az orvostudomány megállíthatatlanul fejlődését hangsúlyozta mind a diagnosztika, mind a kezelések terén. Mint fogalmazott, amire egy évtizeddel ezelőtt még tudományos fantasztikumként tekintettek, az a napjainkban már valóság, és teljesen hétköznapi terápiás módszer. A salgótarjáni alapszervezet elnöke példaként említette a fent nevezett kutatóorvost, akinek véleménye szerint a molekuláris orvostudomány fejlődésének köszönhetően nagy esély van arra, hogy a közeljövőben a daganatos betegek már személyre szabott, célzott kezelését kapjanak.

Világméretű összefogásra szólít fel
Az első rákellenes világkongresszust 2000 februárjában Párizsban rendezték meg, ahol az esemény résztvevői február 4-én aláírták a Rákellenes Charta-t. A dokumentum a rosszindulatú daganatos megbetegedés elleni, világméretű összefogásra szólít fel. Ennek emlékére a kongresszus Rákellenes Világnappá nyilvánította február 4-ét. 2015-ben szintén e napon öt, a hazai daganatos betegekért dolgozó szervezet képviselője kézjegyével látta el a Magyar Rákellenes Chartát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában