Közösség

2023.02.09. 11:28

Nógrádban működik a legkevesebb civil szervezet

A civil szervezeteket a társadalmi igények hívják életre. Olyan hiányosságokra igyekeznek megoldást találni, amik egy adott területen felmerülnek. A szervezetek egyre aktívabbak szűkebb hazánkban is, programokat szerveznek, hatékonyan élnek a pályázati lehetőségekkel, tagjaik pedig sokszor baráti közösséget alkotnak.

Gulyás Edina

A közelmúltban ünnepelte 10 születésnapját a nógrádi civileket segítő központ, ebből az alkalomból színes programkavalkád fogadta az érdeklődőket Salgótarján belvárosában. A rendevzényen Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is tiszteletét tette

Forrás: Nool

Fotó: Szabó Péter

– A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint országosan Nógrád megyében működik a legkevesebb civil szervezet. Számuk évek óta nagyságrendileg 1800 körül alakul – tájékoztatott Vadasi Zsuzsanna, a Nógrád Megyei Civil Szolgáltató Központ irodavezetője. –  Közülük a legtöbb a megyeszékhelyen van bejegyezve, a többi városban összesen szinte ugyanennyi található, a megye 125 községében működik az összes szervezet több mint fele.

Mint mondta, a civil szolgáltató központ munkatársai szorosan együttműködnek a szervezetekkel, elsősorban különféle tanácsadásokkal segítik azok munkáját. Egyebek mellett a megalakuláshoz szükséges jogi tudnivalókról tájékoztatják az érintetteteket, de iránymutatást adnak a pénzügyi beszámolók elkészítéséhez és pályázatírási tanácsokkal is segítik működésüket. 

– Nagy öröm számunkra, hogy egy-egy szervezet sosem egy alkalommal kerül velünk kapcsolatba, szívesen élnek az általunk biztosított lehetőségekkel – fogalmazott Vadasi Zsuzsanna, aki arról is beszámolt, hogy a szervezeteknek alapvetően két típusa van: az alapítványok és az egyesületek. Előbbi megalakulásának anyagi feltételei vannak, míg az utóbbit minimum tíz taggal lehet életre hívni. 

Sikeresen élnek a pályázati lehetőségekkel
Az irodavezető arra is kitért, hogy hazánkban többféle pályázati lehetőség is rendelkezésre áll, a nógrádi civil szervezetek egyre aktívabban és sikeresebben élnek azokkal.  2020-ban 319 szervezet nyert pályázati támogatást, összesen mintegy 3,5 milliárd forintot. Országos szinten pályázati úton Nógrádba került a legkevesebb pénzösszeg, azonban arányaiban ez a forrás a szervezetek összbevételében a legmagasabb százalékot jelenti. 

– A Nemzeti Együttműködési Alap a legjelentősebb hazai forrás a civilek számára, ami azért is nagyon népszerű az egyesületek és alapítványok körében, mert az abba elnyert összeget nem meghatározott célokra lehet fordítani, hanem a szervezetek működéséhez és fenntartásához szükséges költségek fedezésére. Így ezzel a lehetőséggel a legtöbb civil közösség élhet – ismertette Vadasi Zsuzsanna, hozzátéve: – Ahogy országszerte, úgy szűkebb hazánkban is alapvetően a kulturális tevékenység, a szabadidő és hobbi, a sport és az oktatás területén tevékenykedik a legtöbb szervezet. Azonban jelentős csoportot képeznek a szociális és a közbiztonság védelméért működők is. 

A társadalmi igények hívják életre
Foglalkoztatás szempontjából a civil szervezetek szerepe jelentős lehet, de Nógrád megyében nem ez a jellemző. A nógrádi civilek tevékenységét összesen tízezer önkéntes segíti.

– A szervezeteket a társadalmi igények és szükségletek hívják életre. Ezekre próbálnak megoldást keresni és választ adni. A civilek önként vállalt feladatként járulnak hozzá egy közösség, egy adott térség problémáinak megoldásához. A közös cél sokszor baráti társasággá kovácsolja a tagokat – hangsúlyozta az irodavezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában