Pedagógusportré

2023.02.06. 08:37

Mindig a legjobbat akarja kihozni a tanítványokból a szécsényi pedagógus

A Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettese, Ludányiné Bella Szilvia számára a pedagógus pálya hivatás, amelyet a gyermekek iránti szeretet, felelősség sző át.

Szenográdi Ferenc

Ludányiné Bella Szilvia példát mutat a tanítványainak

Forrás: Nool.hu

Fotó: Szenográdi Ferenc

A pedagógus elmondta, gyermekkora óta erre a pályára készült. 
– Úgy gondolom, azon kevesek közé tartozom, akik mindennapi munkájuk során azzal foglalkozhatnak, amit szeretnek. Persze nekem is voltak kisebb kitérőim, próbálkozásaim, de mindig rádöbbentem arra, hogy igazából ezen a pályán van a küldetésem.

Ludányiné Bella Szilvia Esztergomban, a Vitéz János Tanítóképzőben szerezte diplomáját, majd közel húsz évig a nógrádszakáli Általános Iskolában dolgozott. Tanítási módszereit a mai napig a tanulók egyéni sajátosságainak figyelembevétele jellemzi, esélyt teremt számukra, pozitív érzelmi hatás kifejtésével nevel. Ezzel együtt különös gondot fordít a fokozottan hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő, sajátos nevelési igényű tanulók gondozására.

Diplomaszerzés után is folytatta a tanulást
A tanítói diploma megszerzése óta folyamatosan újabb ismereteket szerez szakmájában. A tanítóképző főiskolán a tanulásban akadályoztatott tanulók pedagógiai szakán szerzett diplomát 2001-ben.
– Az eltelt évek alatt pedagógusként többször találkoztam olyan gyermekekkel, akiknek komoly gondjai voltak az olvasással, írással. Munkám során napi kapcsolatban álltam a tanítókkal, akik egyre több tanulási problémáról, nehézségről és zavarokról számoltak be. Ezek a gyermekek a normál pedagógiai módszerekkel már nehezen fejleszthetők, ezért speciális segítésre volt szükségük a továbbhaladáshoz, amit egyéni fejlesztő pedagógiai bánásmód biztosít. 2006-ban jelentkeztem az egri főiskola által meghirdetett egyéni bánásmódot igénylő tanulók fejlesztő pedagógiája elnevezésű szakvizsgára – idézte fel az igazgatóhelyettese.

Istenhite is segíti hivatása gyakorlásban
Hozzátette, hogy 2011-ben aztán újra részt vett egy mesterképzésben. Az Eszterházy Károly Főiskolán pedagógiai mérés és értékelést kezdett tanulni, ugyanis akkoriban tagja volt az intézményben működő mérés-értékelés csoportnak. Elsajátított ismereteit a mai napig jól tudja hasznosítani munkája során.

– Istenben való katolikus hitem már gyermekkorom óta meghatározza életemet, ami felnőttként hitoktatói diploma megszerzésére ösztönzött és hitbéli életemet is erősítette. A tanulók testi, lelki és szellemi személyiségfejlődésének biztosítását a keresztény erkölcsi normák átadásával igyekszem segíteni. Pedagógiai munkám során nemcsak a tudás átadására fektetek nagy hangsúlyt, hanem arra is törekszem, hogy a személyiségemből is átadjak a tanítványaimnak. A legfontosabb számomra, hogy a legjobbat hozzam ki a tanítványaimból, jó példával álljak előttük, értékeket közvetítsek feléjük – hangsúlyozta a pedagógus.

Átadja szakmai tapasztalatait
Ludányiné Bella Szilvia jelenleg a Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettese.
– Hálával tölt el, hogy katolikus hitem gyakorlására a munkám során is lehetőségem van. Ezen kívül szívesen ismertetem meg tanulókkal a szorobán matematikai módszerét – fűzte hozzá Ludányiné Bella Szilvia, aki 2015-től mesterpedagógusként az oktatási hivatal megbízásából pedagógus minősítési és tanfelügyeleti szakértői tevékenységet is végez. 
Így a harminc év alatt megszerzett szakmai tapasztalatait másoknak is átadja. Munkáját 2019-ben Te Deum-díjjal ismerték el, amelyet dr. Beer Miklós nyugalmazott püspök adott át számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában