Évértékelő

2023.02.02. 20:42

Megnehezítik életünket a szankciók, de Nyugat-Nógrád fejlődött tavaly is

Február 2-án délután tartotta évértékelő rendezvényét a Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Alapítvány. Az eseményen Balla Mihály országgyűlési képviselő beszédében összegezte Nyugat-Nógrád elmúlt időszakát és előre tekintett a jövő feladataira.

Ember-Lukács Zsófia

Balla Mihály nem csak a múlt évről, hanem az előttünk álló időszakról is szólt

Forrás: Nool.hu

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban megrendezett évértékelő rendezvényen dr. Ádám György, a Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Alapítvány elnöke köszöntötte a résztvevőket. Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Nógrád megyei felelőse a vidékfejlesztés eredményeit részletezte, majd Haralambeasz Zsuzsanna, a Nyugat-Nógrád térségfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője beszédében konkrét számokkal támasztotta alá az elért eredményeket. 

Ezt követően Balla Mihály országgyűlési képviselő tartotta meg évértékelő beszédét. A honatya elsőként köszönetét fejezte ki azoknak, akik sokat tesznek azért, hogy a térségben a nehézségek ellenére fejlődni tudjon a gazdaság, a településfejlesztés, a kultúra és a közösségi élet. Beszédében rámutatott arra, hogy a magyar gazdaság a COVID-okozta nehézségek ellenére talpra állt és a gazdaságvédelmi terv vállalkozást segítő támogatásaival térségünkben közel négyezer munkahelyet őriztek meg. – 2021-ben gazdaságunk 7,1 százalékos növekedéssel zárt, ami lehetővé tette, hogy 2022-ben visszaépítsük a szocialista-liberális kormány által 2009-ben eltörölt 13. havi nyugdíjat. Lehetőség nyílt, hogy a gyermekeket nevelő családoknak adóvisszatérítést adjunk, és tovább bővíthettük a családtámogatási rendszert. Beértek, elkészültek az elmúlt időszak fejlesztései: óvodák, bölcsődék, közösségi terek, játszóterek – emelte ki a honatya.

Nehézségeket okozott Nógrádban is az ukrajnai háború
Balla Mihály a háború okozta nehézségekről elmondta, hogy a menekültek óriási feladatot jelentenek a határvédelmi és menekültügyi hivataloknak, önkormányzatoknak, civil szervezeteknek. Nyugat-Nógrád azonban egy emberként fogott össze, hogy segítse a bajba jutott menekülteket. 

– Már akkor tudtuk, hogy hazánknak a béke mellett kell kiállnia, és nem sodródhatunk bele a háborúba. Talán mindezek a fent említett eredmények és a segítő kiállás járultak ahhoz hozzá, hogy a parlamenti választásokon újra kétharmados felhatalmazást adtak a választók a Fidesz-KDNP kormánynak. Itt Nyugat-Nógrádban hetedszer, a szavazatok közel 61 százalékával adtak újra bizalmat számomra. Ez nagyon nagy megtiszteltetés, de egyben óriási felelősség is ezekben a nehéz időkben – fogalmazott az országgyűlési képviselő. 

A 2022-es évről úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt évtizedek legnehezebb éve volt. Az elhibázott Brüsszeli szankciók jelentős mértékben megnehezítették a mindennapi életünket, az árak növekedésével, a robbanásszerűen megemelkedett energiaköltségekkel óriási terhet róttak Magyarországra és Európára egyaránt.

Kormánytámogatások érkeztek rezsicsökkentésre
Hozzátette, hogy szinte minden településünk kapott a Belügyminisztériumtól kiegészítő rezsitámogatást a nehézségeik csökkentésére. Balla Mihály részletezte a térségben sikeres fejlesztéseket, amelyek a Gazdaságélénkítő Programoknak, a Magyar Falu Programnak, és a Területfejlesztési Operatív Program Plusznak volt köszönhető. Balassagyarmatról elmondta, hogy elkészült a munkásszálló, a Honvédelmi Sportközpont, a Nádor úti új sportcsarnok és az atlétikai pálya. Műfüves sportpályák épültek, elkészült a KRESZ-park, folytatódott a közvilágítás korszerűsítése is. A közösségfejlesztő pályázatoknak köszönhetően sosem látott civil és kulturális pezsgés volt a városban, koncertekkel, fesztiválokkal.

Új befektetők jöttek a városba, üzletek nyíltak, megújul a törvényszék épülete is. Elindulhat az ipari park fejlesztésének második üteme, megkezdődhet a város biomassza távfűtésének kiépítése is. Balla Mihály az előttünk álló esztendőről elmondta, hogy a kormánnyal közösen elkötelezett abban, hogy a családtámogatási programokat fenntartja és bízik abban, hogy a településeinken 2023-ban is olyan fejlesztéseket adhatnak át, amelyek segítik élhetőbbé tenni a mindennapokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában