Klasszikus értékek

2023.02.22. 09:55

Már több mint negyedmillió példányban keltek el a könyvei

A szügyi származású Téti István író, a Manfréd és Anton kalandjai szerzője író-olvasó találkozót tartott szombaton a szügyi művelődési házban. Napjaink egyik legolvasottabb kortárs mese- és ifjúsági könyvírójának ez volt az első nyilvános szereplése.

Lászlók Judit

Téti István író a művelődési házban találkozott az olvasókkal Fotó: Hegedűs Márk

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Szinte megtelt a művelődési ház a különleges író-olvasó találkozóra. A színpadon Téti István mellett helyet foglalt felesége, Téti Patrícia, valamint Sváby András. A jó hangulatú beszélgetés elején a résztvevők megismerhették az író gyermekkorát, majd Téti István elmesélte, 19 éves korában sugallatszerű élmény érte. Eszerint egy szürke, ködös tavaszi délutánon a szobája ablakában állva figyelte, hogyan burkolja be a házakat a köd. Majd erőteljes érzés lett rajta úrrá. Úgy érezte, a köd mögött szép és sikeres jövő vár rá. Mint mondta, már akkor tudta, hogy egy napon író lesz belőle. 

– Mindig jellemző volt rám a tudatos tervezés, és sosem volt bennem kétség afelől, hogy ezeket a célokat el tudom majd érni – hangsúlyozta Téti István. Hozzátette: mivel nem vették fel az egyetemre, pánikszerűen úgy határozott, hogy Budapesten vállal munkát. Első munkahelyén, ahol gyertyákat értékesített, azt mondták neki, hogy lesz egy cége. Ez utóbbi pedig onnantól kezdve hihetetlenül fontossá vált számára. Mivel nem volt pénze albérletre, ezért közel egy évig ingázott Szügy és a főváros között. Később Budapestre költözött ugyan, azonban továbbra is író szeretett volna lenni, és céget akart alapítani. Ezért asszisztensként kezdett dolgozni egy szerkesztőségben, majd egy bútoráruház konyhastúdiójában. Utóbbi helyszínen volt ideje verseket és novellákat írni. 

Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– Az akkori barátnőm anyukájától kaptunk egy leselejtezett régi írógépet. Így azon legépelhettem a verseimet és a novelláimat. Sajnos ezek nagy része elveszett – mondta az író, aki egyébként gyűjti is az írógépeket. 

Az íróvá válás útján sok akadályt kellett legyőznie, de végül tudatosan haladt a cél felé. Munka mellett vállalati menedzsmentet, vállalatszervezést tanult. Majd felvették egy építőipari céghez szervezetfejlesztési vezetőnek. Itt öt sikeres évet töltött el. Később egy távközlési cégnél kezdett dolgozni, majd a tulajdonossal közösen céget alapítottak. Sajnos a kezdeti sikerek ellenére üzlettársa megvált tőle, és mindent elveszített, amit addig felépített. 

– Többször előfordult, hogy barátként tekintettem valakire, holott tulajdonképpen az ellenségem volt. Mondhatom, szinte vonzottam a rossz embereket. Sajnos többször kihasználtak és átvertek. Ezután teljesen újra kellett építeni magamat. Kockáztattam, és nagy kampányt ajánlottam egy multicégnek. Ennek megvalósításában Patrícia segített. Ezen felbuzdulva ketten alapítottunk egy újabb céget, és együtt sikeresek lettünk – mondta Téti István, aki felesége szívét is egy novellával rabolta el. 

Bár sikeresek voltak és családot alapítottak, az írás még mindig hiányzott
– 2018-ban nagyobbik fiam, Maxim óvodai félévi értékelőjében jelezték, hogy szükség lenne az önbizalma növelésére. Azt javasolták, hogy olyan könyveket olvassunk neki, amelyek segíthetnek neki ebben. Ezért olyan tanulságos történeteket írtam neki, amelyeken keresztül magabiztosabbá válhatott. Olyan klasszikus értékeket is belefűztem a mesékbe, mint a becsület, a bátorság, a kitartás és az önzetlenség – fogalmazott Téti István, aki nem árulta el fiának, hogy ezeket a történeteket ő írta, mert kíváncsi volt a véleményére. Tulajdonképpen így született meg a Manfréd és Anton sorozat. Az ebben olvasható történeteket pedig az író szügyi gyermekkori emlékei ihlették. 

A beszélgetésbe bekapcsolódott az író kisfia is, aki megosztotta a jelenlévőkkel, hogy nem merült fel benne, hogy édesapja írja a történeteket, sőt az sem, hogy ezek róla szólnak. Azonban nagyon büszke volt rá, amikor mindez végül kiderült. Mivel Téti István soha nem akart megélhetési író lenni, ugyanis számára az írás önmegvalósítást jelent –, ezért a könyvet saját gondozásban adták ki. Bár ez eleinte kockázatos vállalásnak tűnt, azonban a könyv hamarosan jelentős sikereket ért el. A szülők végül úgy döntöttek, hogy eladják a cégeiket, méghozzá az író 40. születésnapja után két héttel. Így Téti István ma már csak az írással foglalkozik, míg felesége a könyvei forgalmazásában és az értékesítésben működik közre. Sváby András ekkor kiemelte, manapság az országban az számít sikeres írónak, aki 4-10 ezer könyvet el tud adni. Ehhez képest Téti István könyvei eddig már több mint negyedmillió példányban keltek el. 

Mindezeken kívül a rendezvényen jelenlévők számos érdekességet és történetet hallhattak még az íróval kapcsolatban. Arról is szó esett például, hogy milyen sikereket ért el az eskrima területén, ami egy pusztakezes harcművészeti irányzat. Illetve azt is elárulta, hogy melyik könyvét készítette el kisebbik fia közreműködésével.  

További regényeken töri a fejét, és filmet is szeretne a műveiből
Téti István az esemény végéhez közeledve kitért a közel- és távolabbi jövőben megvalósítandó terveire is. Mint mondta, nagyon szeretné, ha folytatni tudná a tavaly megjelent, Időtlen rend című felnőtteknek szóló regényét. Illetve további gyerek-, ifjúsági- és felnőttkönyveket is tervez, valamint egy novellás köteten is gondolkodik. 
Úgy véli, történetei alkalmasak arra, hogy film készüljön belőlük, ezért a következő célja nemcsak a nemzetközi siker, hanem egy film megalkotása is. Zárásként összefoglalta, hogy szerinte mi az igazi siker titka. – Úgy gondolom, kétség nélküli szándékra van szükség. Ha valamit nagyon akarunk, akkor nem lehet kétségünk afelől, hogy azt meg tudjuk valósítani. Higgy magadban, és az álmaid valóra válnak – zárta a beszélgetést az író. Az esemény végén pedig könyveket dedikált, illetve váltott néhány szót a jelenlévőkkel is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában