Farsang

2023.02.05. 11:20

Kocsonyafesztivál kovácsolja össze a közösséget Héhalomban (fotók)

A kocsonya és a farsangi fánk együtt jár – tartják Héhalomban, ezért évindító rendezvényként idén is fesztivált szerveztek szombaton e két finomság köré.

Gulyás Edina

A programot azzal a céllal hívták életre néhány évvel ezelőtt, hogy a szürke téli időben egy jó hangulatú, vidám rendezvénnyel kovácsolják össze a helyi közösséget. Ahogy arról tegnap röviden már beszámoltunk, idén immár nyolcadik alkalommal tartottak évindító Kocsonyafesztivált Héhalomban szombaton, a falu központjában található polgármesteri hivatalban és az épület előtti téren. A vidám programot azzal a céllal hívta életre évekkel korábban a település vezetése, hogy a szürke téli hónapokban egy vidám délutánnal kovácsolják szorosabbra a helyi közösséget. 

– A gasztronómiai rendezvényt minden évben egy felhívással kapcsoljuk össze: az arra jelentkezők bebizonyíthatják, hogy az általuk készített kocsonya a legfinomabb. Most is többen neveztek a megmérettetésre, közülük mindenki ajándékot érdemelt – fogalmazott Bakos József polgármester. – Természetesen a hagyományok szerint az önkormányzat is nagy mennyiségben készíti el a különleges ételt, négyszáz adaggal főztünk belőle. Így minden résztvevőnek jutott kocsonya. 

Héhalomban télűző Kocsonyafesztivált rendeztek 2023.02.04.
Népszerű farsangi fogás a fánk, hatszáz darabot sütöttek a falu nyugdíjasklubjának tagjai
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Mint mondta, fontosnak tartják, hogy a falu rendezvényein a helyi előadóknak adjanak lehetőséget a fellépésre, így a programot a településen élők, az itt működő szervezetek és az óvodások műsora is színesítette. A gyerekeket farsangi jelmezverseny, vetélkedő és bábelőadás is szórakoztatta. 

– A kocsonyakészítésnek régen nagy hagyománya volt Héhalomban, ezt szeretnénk továbbadni a fiataloknak. Működik egy kézműves csoport a faluban Rózsikák néven, tagjai azzal a céllal gyűjtik össze az idősektől megismert szokásokat, hogy az fennmaradjon a következő nemzedéknek. Ezt nagyon fontosnak tartjuk – emelte ki Bakos József, hozzátéve: – Ahogy arra is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy a falu központját minden ünnepre és rendezvényre saját készítésű dekorációval díszítsük fel. Úgy vélem, hogy a közösségnek óriási ereje van, amivel minden adódó nehézséget és kihívást le lehet győzni. 

Héhalomban télűző Kocsonyafesztivált rendeztek 2023.02.04.
Helyiek fellépései is színesítették a programot
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– A jó kocsonya titka az, hogy hosszú ideig, lassú tűzön kell főzni a hozzávalókat. Minimum hat-hét óra alatt készül el az étel. A fazékba füstölt disznóhús kerül, emellett jó sok bőr, köröm és csülök. Természetesen fűszerekkel ízesítjük, fokhagyma, bors és vöröshagyma az alap. Van aki tesz bele zöldségeket, sőt, akár főtt tojást is a tálaláskor – ismertette Szilágyi Gyuláné, a Rózsakör Nyugdíjasklub vezetője. – Arra is oda kell figyelni, hogy a zsírt és a habot folyamatosan le kell szedni a lé tetejéről, így lesz tiszta és áttetsző az étel. 

– Régen minden háznál tartottak és vágtak disznót, majd kocsonyát is főztek. Akkor még jobban füstölt húsból készítették, ma már felesen kerül bele nyers hús is. Ma is sokan elkészítik még a faluban ezt a fogást, de azt tapasztaljuk, hogy vannak olyan fiatalok, akik már nem ismerik azt – veszi át a szót Mlinárcsek Gyuláné, a nyugdíjasklub tagja. 

A farsangi időszak másik ismert finomsága a fánk, amit minden évben bőségesen sütnek erre az alkalomra a nyugdíjasok. Idén hatszáz darabot készítettek, mellé házi sárgabarack és szilvalekvárt kínáltak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában