Fejlesztés

2023.02.03. 07:45

Kivágják a veszélyes fákat és utat korszerűsítenek Tereskén

Több elnyert pályázat beruházását szeretné idén elindítani a nyugat-nógrádi község önkormányzata, és nagyon várják már, hogy a közútkezelő korszerűsítse a településen átvezető, igen forgalmas utat.

Hegedűs Henrik

Idén újra beadják a pályázatot a szolgálati lakás létesítésére, a felújítandó házat a település központjában már kiszemelték

Forrás: Nool

Az elmúlt esztendő második felében két támogatást is elnyert a falu a Terület- és Településfejlesztési Program Plusz formájában. 

– Községünkben a központi útvonal mentén sok veszélyes fa található, amelyeknek az eltávolítása elengedhetetlenné vált – tért ki a részletekre Vincze-Meló Mar­tina polgármester. – Az élhetőbb településekért nevet viselő programfajtában megközelítőleg 21 millió forintot nyertünk, hogy ezt a területet rendbe tegyük. A fák kivágásán túlmenően természetesen újakat telepítünk, valamint egy kis szabadtéri közparkot is kialakítunk a régi öltöző helyén, valamint több illegális szemétlerakóhelyet felszámolunk. 

Ugyancsak a TOP Plusz keretében kapott Tereske mintegy 36 millió forintot belterületi utcaszakaszok felújítására. A faluban szinte százszázalékos az aszfaltburkolatos lefedettség, már csak ez a közel háromszáz méteres rész hiányzik a Bem utca sarkán. Hasonlóképpen megerősítenek egy, a környéken lévő mezőgazdasági ültetvényekre vezető földutat, ahol az árokrendszer fölé egy kisebb hidat is emelnek, hogy errefelé a munkagépek zökkenőmentesebben közlekedhessenek. 

– Az idei terveink közül a legfontosabb a túlélés, hiszen a megemelkedett rezsiárak miatt roppant nehéz helyzetbe kerültünk, és jelentősebb hiánnyal küszködünk – folytatta a polgármester. 

– Elsősorban a konyha és az orvosi rendelő működtetését kell megoldanunk, pluszforrásokat előteremteni a célra, de csakhamar túl leszünk a gondokon. 2023-ban szeretnénk újra beadni a pályázatot a szolgálati lakás létesítésére, a felújítandó házat a település központjában már kiszemeltük. Várjuk a falubuszunk megérkezését, ami ugyancsak régi vágyunk, a járműnek garázst építenénk. A könyvtárunkban szintén szükséges a korszerűsítés, a tetőszerkezet és a nyílászárók cseréje indokolt, erre is keresünk pályázati lehetőséget. 

Vincze-Meló Martina végezetül kifejtette, egyre nélkülözhetetlenebb a falun átvezető, a szomszédos Szátoktól a 22-es főút csatlakozásáig haladó alsóbbrendű útszakasz újraaszfaltozása, mert elképesztő állapotok uralkodnak rajta, kátyú kátyú hátán, ráadásul a forgalom is fokozottabb, hiszen a személygépkocsikon kívül rendszeresen napi tizenöt-húsz autóbuszjárat is átmegy itt, és a romló állagú felület egyre kevésbé bírja a nagyfokú terhelést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában