Gasztronómia

2023.02.03. 18:45

Így készül a legfinomabb farsangi szalagos fánk Kazáron

Nagy hagyománya van szűkebb hazánkban a szalagos fánknak, amelyet többnyire farsang idején fogyasztanak.

Nagy Orsolya

Érdemes papírtörlőre tenni, végül ízlés szerint lekvárral és porcukorral lehet tálalni

Forrás: Nool.hu

Fotó: Mindmegette.hu

A mindmegette.hu oldalán megtalálható az igazi farsangi szalagos fánk receptje, amelyhez nem kell más, mint 50 dkg liszt, 2 dl tej, 4 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 4 tojássárgája, 6 dkg vaj, 1 teáskanál vanília kivonat, 1 evőkanál rumaroma, 1 citrom, egy csipetnyi só és persze olaj.

Az édesség elkészítése nem túl hosszú idő, hiszen körülbelül egy óra kell hozzá. Első lépésként a liszt közepébe lyukat kell fúrni és beleönteni a langyos tejet. Ezt követően a tejbe mehet a porcukor fele, majd bele kell morzsolni az élesztőt és rátenni a maradék cukrot. Utána hozzá lehet adni a tojássárgáját, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és végül a sót. Mindezt addig kell gyúrni, amíg a tészta sima lesz, majd letakarva meleg helyen egy óra alatt a duplájára kel. Amikor ez megvan, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra érdemes nyújtani a tésztát, köröket szaggatni belőle és ismét jöhet a pihenés, de ezúttal csak 15 percig. 

Így készül a kazári szalagos fánk
Simára kell gyúrni a finomság tésztáját
Fotós: Mindmegette / Forrás: Nool.hu

Addig egy mély serpenyőben fel kell melegíteni az olajat, amely fontos, hogy a fánkok derekáig érjen. Ezután csak a tészta belsejét benyomjuk és kis adagokban, lyukas oldalukkal lefelé kezdjük sütni lefedve. Amikor megsültek, megfordítjuk és fedő nélkül készre sütjük. Mint írták, a kész fánkokat érdemes papírtörlőre tenni. Végül ízlés szerint lekvárral és porcukorral lehet tálalni.

Megyénkben szinte nincs olyan otthon, ahol ebben az időszakban ne készülne ebből a népszerű finomságból

Hunyadi Jánosné, Marika néni kazári lakos már évtizedek óta süt fánkot, így nagy tapasztalata van abban, hogy mitől lesz igazán finom a sütemény. Lapunk érdeklődésére elmondta, hogy titkos összetevője, hogy egy pici ecetet tesz a fánk tésztájába. Ezen túlmenően arra is ügyel, hogy csak nagyon kevés zsiradék legyen benne.

Hozzátette: ő nem nyújtja ki nagyon a tésztát és még a dagasztás után is hagyja, hogy szépen megkeljen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában