Fejlesztések

2023.02.09. 06:50

Heves esőzések tesztelték a megújuló csatornákat Nógrádban

Az elmúlt években, kihasználva az adódó pályázati lehetőségeket, Nógrád vármegye több településén is korszerűsítették a csapadékvíz-elvezető rendszerek egy-egy szakaszát. Az önkormányzatok számára fontos, hogy az évtizedekkel korábban kiépített árkokat felújítsák, így azok nagyobb esőzések idején is megóvhatják a községeket az ártól.

Gulyás Edina

A megye számos településén fejlesztik a csapadékvíz-elvezető rendszereket. Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Tavaly ugyan rendkívüli szárazság állította kihívás elé hazánkat, a szélsőséges időjárás eredményeként azonban hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékkal is számolni kell. Megyénk sok településén éltek és élnek az adódó pályázati lehetőségekkel az önkormányzatok, a támogatásoknak köszönhetően a falvak nagy részén már korszerű árokrendszerek nyelik a csapadékvizet

Szuhán az elmúlt években több szakaszon is megújult az árokrendszer, arra jelentős anyagi forrást nyert az önkormányzat. Legutóbb a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban is sikeresen szerepelt a faluvezetés, így folytatódhat a megkezdett munka. 

– Közel 150 millió forintos támogatásból a mátraalmási falurészen az Áfonya úton és annak környékén, további 64 millió forintból pedig Szuhán folytatódik azon szakaszok felújítása, amelyek a korábbi ütemből kimaradtak – fogalmazott Tóth Zoltán polgármester.

Bokor község önkormányzata a fenti programban 30 millió forinthoz jutott. Hegedűs Pál polgármester arról tájékoztatott, hogy a Szabadság és Béke út melletti árokrendszer felújítását folytatják az összegből, a beruházást követően mindkét utcában korszerű árkok vezetik el az esővizet. Mint mondta, mivel a hirtelen lezúduló csapadék már okozott gondokat a településen, ezért közmunkaprogramban árvízvédelmi árkot is kialakítottak. 

Magyarnándorban idén tavasszal kezdődik az a beruházás, amire még 2021-ben nyert 140 millió forintos támogatást az önkormányzat. 

– Ebből az összegből a falu több pontját érintve épülnek új árkok, vagy korszerűsödnek a meglévők. A fejlesztést követően elmondhatjuk, hogy az egész községben rendezett lesz a vízelvezetés. Korábban ugyanis nagyobb esőzések alkalmával jelentős iszap és hordalék került az utcákra, anyagi kár szerencsére nem keletkezett – fogalmazott Schmiedt Károly, a település első embere. – A beruházás októberre elkészül.

Diósjenőn szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban nyert forrást a faluvezetés. Ebből több fejlesztés, köztük a belterületi vízrendezés is megvalósul. Székely József polgármester arról tájékoztatott, hogy a falu központjában az óvodától kezdődően több szakaszon újulnak meg az árkok, egészen a Jenő patakig. Mivel egyre nagyobb gondot okoz a szárazság, így a jövőben a vízmegtartó képesség növelésére keresi a forrásokat az önkormányzat.  

Nógrádmegyerben évekkel ezelőtt mintegy 300 millió forintból rendezték a belterületi utak mentén és két patak esetében is a belvízelvezetést.

– A faluban ennek köszönhetően nem okoz gondot a hirtelen lezúduló csapadék – közölte Verbói Gábor polgármester, hozzátéve: – A települést keresztül szelő Kanális patak azonban nem önkormányzati, hanem állami tulajdonban van. A meder tisztítása nagyon fontos lenne, mivel négy patak vize is ide folyik. Erre a problémára keressük a megoldást és a megfelelő forrást már egy ideje. Bízunk abban, hogy hamarosan sikerrel járunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában