Tél

2023.02.02. 17:26

Ha esik a hó, megtelik a Mátra és Eresztvény is vendégekkel

Újabb havazás várható a hétvégén, amelynek köszönhetően sokaknak kirándulni támadhat kedvük. Legtöbben a Mátrát veszik célba, de sokan kapcsolódnak ki Eresztvényben is.

Nagy Orsolya

Hódeszkás a mátraszentistváni síparkban

Forrás: Nool.hu

Fotó: MTI/Komka Péter

A közelmúltban elkezdődött a síszezon. A Mátrában már több centiméter hó esett az elmúlt időszakban, és a hétvégén ismét havazás várható. Ez sok turistának is meghozza a kedvét, és megkezdődik a dömping. Hipszki János, az egyik mátrakeresztesi butik hotel és étterem tulajdonosa elmondta portálunknak, hogy amikor leesik a hó, akkor valósággal megrohamozzák a Mátrát az emberek. 

Eresztvény és a Mátra is megtelik, ha van hó
Eresztvényben sokan szánkóznak ilyenkor, élvezve a tél örömeit
Archív fotó: H. M. Forrás: Nool.hu

– Sajnos az elmúlt évekhez képest igen enyhe a tél, és tavaly sem volt jobb a helyzet. Most már azonban a világjárvány sem befolyásolja a turizmust. A téli időszakban pedig többnyire akkor van sok vendég, amikor a táj havas. Ilyenkor sokan érkeznek pihenni, élvezni a természetet, de a síelés szerelmesei is megszállnak nálunk – közölte Hipszki János, aki azt is elárulta, hogy az ország minden pontjáról érkeznek, sokan pedig a fővárosból és az alföldi nagyvárosokból keresik fel a Mátrát. Mint mondta, a téli szezon még csak most indul majd be, ezért bízik benne, hogy többször esik még a hó. 

Eresztvény és a Mátra is megtelik, ha van hó
Mátraszentistvánon libegő is várja a sízőket
Fotós: MTI/Komka Péter / Forrás: Nool.hu

A mátraszentistváni síparkot is sokan keresik fel szűkebb hazánkban, hiszen közel van, és nemcsak a téli sportok kedvelői kapcsolódhatnak ki, hanem azok is, akik csupán a hófehér tájban szeretnének gyönyörködni. Erbeszkorn Tamás, a sípark sajtósa elmondta, hogy a szezonban másodjára nyitottak meg, ugyanis az enyhe tél miatt egy kis ideig zárva tartott a létesítmény. 
– Hétköznap átlagos a forgalom, azonban hétvégén mindig többen érkeznek. Most pedig már esti síelésre is lehetőség nyílik. Ezt nagyon kedvelik az emberek – emelte ki Erbeszkorn Tamás. Hozzátette: bár esett a hó, de mennek a hóágyúk, a következő napokban pedig tovább tudják üzemeltetni azokat, ugyanis nagyon hideg lesz. Jelenleg egyébként 48 centiméter vastag a hó a síparkban. 

Eresztvény is sok látogatót vonz a téli időszakban, de főleg akkor, amikor havazik. Kollár Norbert, az Eresztvényi Látogatóközpont turisztikai vezetőhelyettese lapunknak elárulta, hogy hétköznap elenyésző a turisták száma, hétvégente viszont mindig többen érkeznek hozzájuk. 

Eresztvény és a Mátra is megtelik, ha van hó
A közelmúltban kezdődött a síszezon. A Mátrában több centiméter hó esett, most hétvégén is várható
Fotós: MTI/Komka Péter / Forrás: Nool.hu

– Amikor leesik a hó, akkor több száz ember érkezik hozzánk az ország számos pontjáról. Sok család jön, hogy kikapcsolódjon, ilyenkor szánkóznak és hóembert építenek – fejtette ki Kollár Norbert, aki arra is kitért, hogy nemrég nagyobb hó hullott, akkor még a Dunántúlról is ellátogattak ide, de Budapestről és a főváros térségéből is. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétvégén ismét hóesés várható, elszórtan akár hózápor is. A leghidegebb pedig északkeleten lesz, így a magasabban fekvő tájak újra kifehérednek majd a turisták nagy örömére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában