Természetvédelem

2023.02.19. 12:31

Gólyafészkek építésére várják az önkénteseket a salgótarjáni látogatóközpontban

Az áramütéstől szeretnék megvédeni a gólyákat.

Faragó Zoltán

Készül a gólyafészekalap a Baglyaskő-vár Természetvédelmi Látogatóközpontban (borítóképünk korábban készült)

Forrás: Nool archívum

A gólyafészek-magasító állvány – ismertebb nevén a gólyakosár – a fészekalapból és a fészekalapot tartó állványból áll. Az utóbbi egy fém tartószerkezet, ami tulajdonképpen egy magasító, hogy megvédje a fészekben lévő gólyákat az áramütéstől. Erre a tartószerkezetre kúszónövények indáiból összefont alapot helyezünk, ami még február végén és március elején Nógrád vármegye több településén kihelyezésre kerül – írja közleményében a Bükki Nemzeti Park Igazgatsóság.

Gólyafészekalap készítése a Baglyaskő-vár Természetvédelmi Látogatóközpontban
Cserélik a régi, több száz kilós, veszélyessé vált, villanyoszlopokon lévő gólyafészkeket (képünk illusztráció)
Fotós: Lang Róbert / Forrás: Somogy Megyei Hírlap

A fészekalap azért szükséges, mert ez is segíti a hosszú útról visszatérő gólyáknak, hogy felismerjék a fészkelésre alkalmas helyeket. Az alapnak szánt vékony, rugalmas gallyak kötegeléséhez sok szorgalmas kézre van szükség.

Február 25-én, 10 órától Salgótarjánban, a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban várják azokat az önkénteseket, akik segítenének. Az alapanyagok biztosítása érdekében előzetes bejelentkezést kérnek, amiről bővebb információkat IDE kattintva találnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában