Fejlesztés

2023.02.02. 18:50

Felcsillant végre a remény, hogy felújítások kezdődhetnek Honton

A vírushullámokat követően a honti önkormányzat próbált visszatérni a régi kerékvágásba, de ez nem zajlott zökkenőmentesen. Portálunknak Gál Magdolna, a község polgármestere számolt be az elmúlt évekről.

Ember-Lukács Zsófia

Az önkormányzat költségvetésében az óvoda működtetése a legjelentősebb tétel. Most a konyháját korszerűsítenék

Forrás: Nool

Fotó: Beküldött fotó

– A 2021-es és a 2022-es esztendőben önkormányzatunk korlátozott összegből gazdálkodott, amelyből az óvoda költségvetése volt számottevő. A kiadások nagy részét a bérek mellett a közüzemi kiadások vitték el. Vannak kötött feladataink, bizonyos összegeket csak adott célra használhatjuk fel, így igen kicsi a mozgásterünk. Általában csak pályázatok segítségével tudunk fejleszteni – kezdte a beszámolóját a polgármester. 

Hozzátette, hogy gazdaságilag stabilnak volt mondható az elmúlt két év, annak ellenére, hogy jelentős megszorítások voltak. Elvették a gépjárműadót és az iparűzési adó egy részét, viszont a településnek több pályázat benyújtására is lehetősége volt. A polgármester kiemelte, hogy két településfejlesztési pályázatból sajnos egyik sem tudott megvalósulni eddig, ami az óvoda felújítását érinti. 

– Most azonban megcsillant a remény, hogy az energetikával együtt sikerülhet mindkét projektet megvalósítani és még kérhetünk kiegészítő forrást is, hiszen a megemelkedett árak miatt az eredeti összeg nem fedezné a költségeket – mondta a faluvezető. 

Gál Magdolna az elmúlt két év pályázatairól kifejtette, hogy az elnyert támogatásból 2021-ben megvalósítottak egy nagyon színvonalas kulturális műsort. Ugyancsak erre a falunapra pályáztak a Nemzeti Közművelődési Intézettel közösen a Magyar Falu Programban, és további egymillió forint segítette a program létrejöttét, így a két összeg a teljes költséget fedezte. 

– A Magyar Falu Program keretében önkormányzatunk az utóbbi két évben sikerrel szerepelt útfelújítás, óvodai játszótér-felújítás, felelős állattartás, és a ravatalozó belső felújítása terén benyújtott pályázatával – mondta a polgármester. 

Megemlítette, hogy ezen felül még több pályázaton is sikerrel vettek részt. Ilyen volt a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat és szociális tüzelőanyag program, ahol rendeletben szabályozták a támogatottak körét. Rendkívüli települési támogatási kérelmet nyújtottak be a Belügyminisztériumba, amelyen a beadott összegek hetven százalékát elnyerték. 

Közmunkaprogram keretében mindkét évben sikeresen pályáztak, amelyből egyik évben tíz, másik évben hét főt tudott alkalmazni az önkormányzat. Mindkét évben éltek a diákmunkások alkalmazási lehetőségeivel is. A felújításokról a polgármester elmondta, hogy megújult a temetőkapu, de még a nyár folyamán le is fogják festeni, valamint új padokat is elhelyeztek a temetőben. Felújították a központi játszóteret, és a létesítmény minősítése is megtörtént. 

Megtörtént a központi játszótér felújítást követő minősítése is
Fotós: Beküldött fotó / Forrás: Nool

A kamerarendszer bővítésére és kiépítésre nagy hangsúlyt fektetnek. Az energiaárak emelkedése drasztikusan érintette a települést, de a polgármester bízik benne, hogy ehhez állami segítséget kap majd a község. 

Gál Magdolna a háború okozta nehézségekről is beszélt. – Először tartós élelmiszereket gyűjtöttünk a rászorulóknak, melyet Balla Mihály országgyűlési képviselő juttatott el a határra. Az újabb gyűjtés eredményét pedig tároltuk, mert úgy gondoltuk, hogy ez a háború nem fog rövid ideig tartani. Így rögtön tudtuk, hová kerüljön, amikor a falu határában lévő tábor vezetője menekülteket fogadott be – tette hozzá a polgármester. 

A fiatalok támogatására is nagy hangsúlyt fektettek a faluban. – Szociális keretünkből egy főt Arany János-ösztöndíjjal, két főt a Bursa Hungarica-ösztöndíjjal támogattunk. Mindkét évben volt beiskolázási támogatásunk. Támogattuk a mentős alapítványt, a SOTE gyermekklinikáját, valamint babakelengyepénzt is fizettünk. Településünkre egyre több fiatal költözik – mondta a község vezetője. 

Kiemelte, hogy az önkormányzat felelősen, jó gazda módjára gondoskodott a település fenntartásáról, intézmények működtetéséről az elmúlt időszakban. Programokban is gazdag két év áll mögöttük: falunapok, TeSzedd! akció, a Nagy Ipoly-takarítás, Legszebb konyhakertek program, elektronikaihulladék-gyűjtés, idősek napja és gyereknap is. 

– Emellett farsangoltunk, hangolódtunk az őszre, volt szüreti felvonulás, könyvtármozi, jógáztunk, színházban is jártunk, ovisokkal libanapot tartottunk, volt sütisütő versenyünk, adventi gyertyagyújtások, vártuk a Mikulást és a karácsonyt – mondta el a programokról a polgármester. 

További fejlesztéseket terveznek
Gál Magdolna polgármester arra is kitért, hogy az önkormányzat tervei között szerepel az óvodai konyha bővítése, energetikai felújítása, valamint a szolgálati lakás felújítása, illetve útfelújítás és energetikai pályázat a hivatal és az orvosi rendelő épületére is. A következő években új funkciókat keres az önkormányzat az üres ingatlanokra és a fásítási program lehetőségeivel is élnének, valamint a Magyar Falu Programban vennének részt. Gál Magdolna kiemelte, hogy a legfontosabbnak azt tartja, hogy továbbra is hitel nélkül próbálják meg irányítani a települést. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában