Fejlesztés

2023.02.02. 16:46

Épületeket és utcát is újítanának Terényben

Az önkormányzata számára idén a művelődési ház felújítása és két utca korszerűsítése lenne a legfontosabb feladat. A Terényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat pedig a tájházat fejlesztené tovább ebben ez évben.

Lászlók Judit

Az művelődési ház rendbetételét is folytatná az önkormányzat

Forrás: Nool

Fotó: Beküldött fotó

Brozsó Andrásné, a község polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, hogy idén elsősorban a művelődési ház felújítását, valamint két rossz állapotban lévő utca korszerűsítését tűzték ki célul. 

– A Magyar Falu Program támogatásából tavaly megújult a művelődési ház tetőszerkezete és a födém. Azonban a megemelkedett építőipari anyagárak miatt a pályázat eredeti konstrukciójába belefoglalt belső felújítás, a nyílászárók cseréje és a vizesblokk kialakítása már nem fért bele a megpályázható keretösszegbe. Emellett nagyon fontos lenne még a fűtési rendszer és az elektromos hálózat korszerűsítése is. Mindezek hiányában az épületet jelenleg nem tudjuk használni. Ezért, amennyiben lesz rá lehetőség, szeretnénk pályázatot benyújtani a művelődési ház teljes körű felújítására – mondta Brozsó Andrásné. 

A ház tetőszerkezete és a födém tavaly már elkészült a Magyar Falu Program támogatásából
Fotós: Beküldött fotó / Forrás: Nool

A polgármester kiemelte, ezenkívül a Szabadság út és a József Attila út korszerűsítését elengedhetetlennek tartják. Hozzátette, mindkét utca esetében javításra szorulnak a járdák, valamint a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése is lényeges lenne. – Továbbá annak is örülnénk, ha a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében lévő Terény és Cserháthaláp között húzódó mintegy öt kilométer hosszúságú, rossz állapotú útszakasz végre megújulhatna – mondta a településvezető. 

Brozsó Andrásné ezenkívül hangsúlyozta, hogy idén a községben kiemelt szerepet kap az energiatakarékosság, de a hagyományos közösségépítő rendezvényeiket igyekeznek megtartani. Ezek közé tartozik a Balázs-járás, a majális, a gyermeknap, a nyugdíjas-találkozó, valamint az adventi esték. 

A nemzetiségi önkormányzatnak is számos terve van 
Brozsó Andrásné portálunknak azt is elmondta, hogy a közelmúltban ő vette át a Terényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat vezetését, amelynek szintén jelentős tervei vannak erre az évre. – Szlovák nemzetiségi önkormányzatunk korábban pályázatot nyújtott be a Teleki László Alapítvány Népi Építészeti Programja keretében a tájház külső és belső felújítására, amely jelenleg elbírálás alatt van. Ez a beruházás azért lenne fontos, mert egyebek mellett tartalmazza az épület további vízszigetelését. Emellett szintén támogatást kértünk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től a hagyományos nyári egyhetes szlovák táborunk megrendezéséhez. Bízunk benne, hogy ez ismét sikeres lesz. Továbbá a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben elmaradt az 1976 óta megrendezett nagyszabású nemzetiségi napunk, amit idén szeretnénk pótolni. A rendezvény a korábbiakhoz képest ugyan kisebb volumenű lesz, de terveink szerint június 17-én megtartjuk a tájháznál lévő színpadnál – fogalmazott Brozsó Andrásné. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában