Célkitűzés

2023.02.22. 17:31

40 napos böjt: a tarjáni káplán szerint a hús elhagyása csak része a megtisztulásnak

Elérkezett a hamvazószerda, ezzel együtt a 40 napos böjt időszaka, amit Bógár Zsolt salgótarjáni káplán először gyakorol Nógrád megyében. Elmondása szerint nem csak a húsfogyasztást, hanem szenvedélyeinket is mérsékelni kellene ez idő tájt.

Gubányi Patrik

Megkezdődött a keresztény vallás legnagyobb ünnepére való 40 napos előkészület. Ebben az időszakban a bűnbánat, a megtisztulás és az áldozatvállalás kerül előtérbe, ezzel kifejezve az ember Isten iránti szeretetét és tiszteletét. Bógár Zsolt salgótarjáni káplánnak ez az első nagyböjtje szűkebb hazánkban. Elmondása szerint fontos, hogy kisebb célokat tűzzünk ki magunk elé húsvétig, hogy meg is tudjuk valósítani azokat.

– Az első böjtömet kezdem meg Nógrádban, ezért még különlegesebb ez a szép időszak. Nem vagyok itt sok ideje, ezért nincs teljes rálátásom, de úgy tapasztalom, hogy fogy a vallásosok száma, ezzel együtt a böjtöt is kevesebben gyakorolják. A meglévő keresztények között ennek megtartása mindig célkitűzéssel jár. A fő, hogy az ember teste és lelke megtisztuljon, ezzel együtt a lelkünk megkönnyebbüljön. A 40 nap alatt emlékezünk a zsidóság 40 éves vándorlására, abból a célból, hogy Isten elvigye őket az ígéret földjére  – ismertette Bógár Zsolt.

Mint elmondta: hamvazószerdán a katolikus templomokban hagyomány, hogy a megszentelt és elégetett barka hamujával keresztet rajzol a lelkész a hívek homlokára: Emlékezz ember, porból lettél, és porrá leszel. Ne legyünk ez idő alatt korlátozottak, a hús elhagyása csak egy része a megbánás és a megtisztulás időszakának. A Jóisten arra kér minket, hogy legyünk kreatívak, találjunk olyan szokásokat, ami elvesz belőlünk. 

– Lényeges, hogy kis léptekben haladjunk, különben kudarcot vallhatunk, ami a böjt megszegését eredményezheti. A fiataloknál a leggyakoribb a játékszenvedély és a telefonfüggőség. Ha egy órával kevesebbet használjuk ezeket, már jó úton haladunk a lelki felemelkedés felé. Nagyböjt mondanivalója, hogy fogjuk vissza magunkat, hisz most az egyház is visszavonul. Az ebből adódó csend lényege, hogy visszataláljunk önmagunkhoz és Istenhez, ápoljuk vele a kapcsolatot, akár csak egy esti hálával és imádsággal – mondta el a salgótarjáni káplán.
 

 

Címkék#nagyböjt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában