Interjú

2023.02.27. 17:25

Cafut és Puyolt is vendégül látta a gyarmati vendéglős, de eljött a búcsú ideje

1998-as nyitását követően gyorsan a város kedvencévé vált a balassagyarmati Svejk Vendéglő. A kultikus étterem tulajdonosa, Sinágel József nemrég úgy döntött: 25 év után elbúcsúzik vendégeitől. A Svejkben az évek során több százezren megfordultak, köztük két legendás világsztár labdarúgó, Cafu és Puyol is.

Lászlók Judit

Sinágel József átadja a stafétát a fiatalabb korosztálynak

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

– Meséljen a kezdetekről! Mikor és hogyan hozta létre a Svejk Vendéglőt?
– Budapesten születtem, azonban kisgyermekként a Nagylóchoz tartozó Zsunypusztára költöztünk. Édesapám erdész volt és ott vállalt munkát. Iskoláimat Nagylócon és Szécsényben végeztem el, majd Budapesten a vendéglátóipari főiskolára jártam, illetve később vendéglátó szakmenedzseri és üzletvezetői képesítéseket szereztem. A következő tíz évben a vendéglátóipar szinte minden szakterületén dolgoztam. A rendszerváltás után, 30 éves koromban Németországban, Stuttgartban vállaltam munkát. Itt három évet töltöttem a város legjobb szállodájában és annak éttermében. Erre az időszakra úgy tekintek vissza, mint a szakmám csúcsára. Ezután Ausztriában, Tirolban fizető főpincérként dolgoztam. Időközben a külföldi munkavállalás nehezebbé vált, ezért amikor lejárt a szerződésem, hazatértem. Nem sokkal ezután kibéreltem Balassagyarmaton a Szügyi úti Doki Vendéglőt, ahol aztán két évig egy kis csapattal tevékenykedtünk. Ez idő alatt megismerkedtünk a várossal, a helyiek is megismertek minket, mondhatom, hogy Balassagyarmat legkedveltebb éttermévé váltunk. Ezt követően hiteleket vettem fel, és a Szabó Lőrinc utcában megvásároltam egy kétszobás kis lakást, ahol 1998. december 14-én megnyitott a Svejk Vendéglő.

Az elmúlt évtizedek alatt sok tízezer vendége volt az ikonikus helynek
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– A kis lakás mára egy több különteremből álló, komplex szolgáltatást nyújtó vendéglővé vált. Hogyan sikerült ezt létrehoznia?
– Bejött a számításom, az évek alatt egyre népszerűbb lett az étterem. Ennek köszönhetően már a második évben különtermet és a pincehelyiséget alakíthattunk ki. A következő években is folyamatosan fejlesztettünk a vendégek igényeinek figyelembevételével. Így jött létre a nagyterem és a nagy kerthelyiség. Aztán 2014-ben egy nagyobb fejlesztés részeként a bisztró, a Hrabal terem és a terasz. A magyar mellett a cseh és a szlovák konyha elemeit ötvözzük. Ugyanis sok vendégünk érkezik Felvidékről, nemcsak magyarok, hanem szlovákok, illetve az egész országból, sőt külföldi turisták is sokszor megfordulnak nálunk. Rengeteg a visszatérő törzsvendégünk. Ezenkívül számos családi eseménynek, például esküvőknek, születésnapoknak, osztálytalálkozóknak, keresztelőknek, bérmálásoknak, meglepetésbuliknak, illetve konferenciáknak, szakmai rendezvényeknek adunk otthont évről évre. Emellett a Gyarmati Színkörrel – amelynek én is tagja vagyok – vacsorával és zenével egybekötött előadóesteket is tartottunk. Ezek rendkívül népszerűek voltak. Úgy vélem, hogy mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt 25 évben ikonikus hellyé váljon az étterem Nógrád megyében és annak környékén. 

– Az elmúlt 25 évben számos híres ember megfordult a vendéglőben. Mit jelent ez önnek? 
– A magas minőség és színvonal mellett természetesen ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy mi különtermekben is tudjuk fogadni a vendégeket, ha arra van szükség. Éppen ezért nagyon büszke vagyok arra, hogy az évek alatt híres emberek, színészek, zenészek, gazdasági szakemberek, politikusok látogattak el az éttermembe. Néhány évvel ezelőtt például Cafu és Puyol világhírű futballistákat is megvendégelhettük, ami óriás élmény volt mindannyiunk számára. Ugyanakkor külön büszkeséggel tölt el az is, hogy létrejötte óta több százezer ember fordult meg a Svejkben. 

– Hogyan tekint vissza az elmúlt több mint két évtizedre?
– Elégedetlen semmiképp sem vagyok, hiszen sikerült megvalósítani az álmomat és a saját elképzeléseim szerint létrehoztam egy éttermet. A visszajelzések alapján mindez szinte 95 százalékos elégedettséggel tölt el, hiszen a vendéglátásból nehéz kihozni a száz százalékot. A legfontosabb, hogy a vendégek a mai napig szívesen térnek ide vissza. 

A tulajdonos új lesz, de a minőség marad a régi
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– Miért döntött végül az étterem eladása mellett?
– Negyvenegy évet dolgoztam a vendéglátóiparban. Egy étterem vezetése igazából állandó elfoglaltságot jelent, akkor sincs szünet, ha épp elutazom valahová. Mivel a fiam a szállodaiparban szeretne tevékenykedni, így nem volt opció, hogy családi vállalkozásként működjön tovább a vendéglő. Természetesen korábban is volt érdeklődő a hely iránt, de akkor még érzelmi alapon döntöttem és nem adtam el. Sajnos, az elmúlt három évben elveszítettem a három legjobb barátomat, ami rádöbbentett arra, hogy milyen rövid az élet. Az új tulajdonos egy fiatal felvidéki házaspár, akiktől azt az ígéretet kaptam, hogy továbbra is ezen a színvonalon és minőségben működik majd az étterem. Úgy gondolom, jó kezekbe került a Svejk Vendéglő. Néhány hónapig pedig még én is maradok és segítek nekik az átvezetésben.

Van még bennem erő és spiritusz
Sinágel József a vendéglátásnak búcsút int, de nem marad tétlen, hiszen számos elképzelés megvalósítását tervezi. – Hatvanegy éves vagyok, szeretnék már egy kicsit élni. Rengeteg tervem van, szeretnék nyelveket tanulni, utazni, kerékpározni, teniszezni. Olyan dolgokat csinálni, amiket szeretek, de évek óta nincs rájuk időm. Emellett több időt kívánok tölteni a barátaimmal. Úgy érzem, hogy van még bennem erő és spiritusz arra, hogy a versek és a színjátszás által közvetítsek gondolatokat a publikum felé. Ezért önálló prózamondó esteket szeretnék tartani. Végezetül ezúton is szeretném megköszöni, Balassagyarmatnak, a város lakóinak azt a támogatást, szeretet, amit az évek során tőlük kaptunk. Mindig is büszke voltam arra, hogy a Svejk Vendéglő neve összeforrt Balassagyarmatéval, bízom abban, hogy ez a jövőben is így marad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában