Program

2023.02.13. 11:23

Apró nógrádi falvak, nagy pezsgés: színes programokkal szólítják meg a lakosságot

Szűkebb hazánk csodás természeti környezetben helyezkedik el. A dombok lankái közt jellemzően apró települések bújnak meg, ezeket sokszor csak néhány százan lakják. Érthető tehát, ha nincs túl sok szabadidős tevékenység a falvakban, azonban egyre több tartalmas időtöltést kínálnak a művelődési házak munkatársai.

G.E.

Somoskőújfaluban néptánc találkozókat is szerveznek

Forrás: Nool

Fotó: B.L.

Minden korosztályt megszólítanak

– Mátranovákon a közösségi rendezvények elsődleges helyszíne a Május 1. Művelődési Ház. Egész évben programokkal várjuk a helyieket, illetve a környező települések lakosait. Minden korosztály számára igyekszünk lehetőséget kínálni a közösségi életben való részvételre – fogalmazott Maruzsné Répás Lilla, az intézmény vezetője. – A legkisebbek a baba-mama klub rendszeres látogatói, a gyermekes családok számára évente többször játékos családi vetélkedőket szervezünk. Az ifjúságot is igyekszünk megszólítani programjaikkal, zenés estekkel, vetélkedőkkel, bár ez az ami a legnehezebb feladat, amin a jövőben dolgoznunk kell.

Mint mondta, a felnőttek körében egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a felnőtt játszóest, amelyen a 18 év fölötti fiatalok éppúgy részt vesznek, mint a nyugdíjasok. A havi közösségi túrák egyre nagyobb számú résztvevővel zajlanak.

– Egy-egy programon jól együtt tud szórakozni a település lakossága, kortól függetlenül. A legaktívabb közösség a helyi nyugdíjas klub, akik rendszeresen tartanak összejöveteleket és tevékenyen vesznek részt a falusi rendezvényeken. A település önkormányzatának is fontos, hogy a lakók tartalmas, színes programokon tudjanak kikapcsolódni, így teljes mellszélességgel, anyagilag is folyamatosan támogatja azokat – hangsúlyozta Maruzsné Répás Lilla, hozzátéve: – Sokat beszélgetek a fiatalokkal, annak érdekében, hogy az ő igényeiket is ki tudjuk elégíteni. A jövőben nagyobb hangsúlyt helyezek arra, hogy az általuk fontosnak, érdekesnek tartott programok is szerepeljenek a kínálatunkban. 

Fontosak a társadalmi események, ünnepek

A somoskőújfaluiaknak ugyan a közeli megyeszékhely is kínál lehetőségeket a tartalmas időtöltésre, színházi előadásokra, kiállításokra, ettől függetlenül a faluban is folyamatosan szerveznek programokat minden korosztály számára. Fontos számunkra a társadalmi események és jeles ünnepek megtartása.

– A megvalósításban a helyi civil szervezetek, az önkéntes segítők az önkormányzattal karöltve működnek együtt. Ahogyan a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatósága által kínált szakkörök lehetőségével is élünk. Korábban vesszőfonó, idén gyertyaöntő és csuhéfonó szakkör indul – ismertette Szilágyiné Sándor Gertrúd helyi közművelődési szakember. – Tapasztalatom szerint minden korosztály szívesen részt vesz az általunk megvalósított eseményeken. Ezeknek köszönhetően egy összetartó helyi közösség alakul, akik ötleteikkel is segítik a munkánkat

Sok fiatal jár a művelődési házba

A Nagyoroszi Művelődési Ház és Könyvtár a közösségi élet színtere a községben. Nem csak különféle területen működő szervezetek állandó foglalkozásainak biztosít helyet, folyamatosan saját rendezvényeket is szervez a helyieknek. 

– Az intézmény este 19 óráig tart nyitva, ennek is köszönhető, hogy a fiatalok szinte minden nap itt töltik a délutánjaikat. Az aulában darts, csocsó és ping-pong is várja őket. Felajánlásól gyűjtött könyveket is kihelyeztünk, amit bárki lapozgathat szabadidejében, több ezer kiadvány talált ennek köszönhetően gazdára. A gyerekeknek asztalokat és rajzeszközöket is kiraktunk, így ők is elfoglalhatják magukat, amíg szüleik a könyvek között válogatnak. Sőt a telefon töltésére is van nálunk lehetőség – tájékoztatott Siklai Istvánné Gyetvai Jusztínia, a művelődési ház vezetője. 

Az év folyamán számos sikeres rendezvényt szerveznek, ezeken sokan részt vesznek. A fiatalok is örömmel részt vállalnak a programok lebonyolításában. A pozitív visszajelzések azt mutatják, hogy a községben felpezsdült a közösségi élet. Ehhez a helyi önkormányzat és a képviselő-testület is minden támogatást megad, Babicska Károly polgármester minden rendezvényre ellátogat. 

– Rendkívül fontos számunkra, hogy mindenki aki hozzánk betér, mosolyogva távozzon – hangsúlyozta az intézményvezető. – Korábban 9 évig zárva volt a művelődési ház, amit 2020-ban nyitottak ki újra. Azóta azért dolgozunk nap mint nap, hogy olyan közösségi helyet biztosítsunk a helyiek számára, ahol minden korosztály megtalálja a neki tetsző programot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában