Programajánló

2023.01.20. 06:50

Ünnepségek, megemlékezés, díjátadó - ezek a hétvégi programok várják a nógrádiakat

A magyar kultúra napjához kapcsolódóan szerveznek programokat szűkebb hazánkban ma és az előttünk álló hétvégén, de a Rákóczi-szabadságharc idején Romhány környékén vívott csatára is emlékeznek és Madách-napot is tartanak megyénkben.

Gulyás Edina

Szécsényben ma kezdődik a 27. Nemzetközi Versmondó és Népdaléneklő Verseny

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A magyar kultúra napi ünnepségek már ma elkezdődnek. Rétságon, a művelődési központban 10 órakor Ej, mi a kő címmel Petőfi Sándor költeményeiből hallhatnak szavalatokat az ide látogatók, a részvétel mindenkinek ingyenes. 

Szécsényben is ma szervezik meg a 27. Nemzetközi Versmondó és Népdaléneklő Versenyt a kultúra napjához kapcsolódóan. Stayer László polgármester köszönti a művelődési központban megjelenteket 10 órakor, majd Andi színjátszósai működnek közre az ünnepi műsorban. 

Palotáson január 21-én, szombaton, 17 órától tartják a megemlékezést a Mihályfi Ernő Művelődési Házban. Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményét Kékesi József szavalja el, a kulturális műsorban helyi egyesületek is közreműködnek. Fotókiállítás nyílik a tavalyi rendezvényeken készült fényképekből, és átadják a legaktívabb könyvtárlátogatóknak szóló díjakat is. 

Ünnepi műsorral, kiállítással készülnek 

Balassagyarmaton január 22-én, vasárnap, 14 és 16.30 óra között kulturális játszóházba várják ezen alkalomból a gyerekeket a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Zenével, mesével és tánccal kedveskednek az ide látogatóknak. A felnőtteket ezt követően pezsgős estre invitálják, 18 órától Elisa Bliss mélyhegedűművész ad koncertet és a Vitalitás Se látványtáncosai is színpadra lépnek. A belépés mindkét programra díjtalan, de regisztrációhoz kötött. 

Somoskőújfaluban is január 22-én szerveznek ünnepséget ezen alkalomból, az érdeklődőket 10 órától a Hazatérés házában várják. A programok között szerepel M. Kiss György kiállításának megnyitója. Az ünnepi műsorban a helyi általános iskolások és a Somosi Kultúráért Egyesület tagjai is közreműködnek. Majd Barabás György előadását hallgathatják meg a megemlékezők. 

Bátonyterenyén január 23-án, hétfőn, 17 órától a Városháza dísztermében tartják meg a kultúra napi megemlékezést, amelyen a Szabad Ötletek Színháza is közreműködik. 

 

A romhányi csata évfordulójára emlékeznek 

 

A Rákóczi-szabadságharc idején Romhány környékén 1710-ben vívott csata évfordulójára kétnapos megemlékezést szervez hétvégén a község önkormányzata. A turulmadaras kőoszlopot január 21-én, szombaton, 16.30 órakor koszorúzzák, majd a Bereczki Máté Művelődési Házban ünnepi testületi üléssel folytatódik az eseménysorozat. Köszöntőt mond Vezér Attila polgármester, valamint átadják a Bereczki-gyűrű kitüntetést, amit a település érdekében végzett áldozatos munkáért kaphatnak meg az arra érdemes személyek. A rendezvényen a Romhányi Dalárda is közreműködik. Másnap, január 22-én, vasárnap, reggel 9 órakor Nézsáról indul a Rákóczi-gyalogtúra, amelynek résztvevői Alsópetény és a Prónay kilátó érintésével érkeznek meg a kora délutáni órákban Romhányba. 
 

Díjakat adnak át a Madách-ünnepségen Balassagyarmaton

Madách Imrére emlékeznek születésének 200. évfordulója alkalmából január 20-án, azaz ma Balassagyarmaton. Nógrádból a halhatatlanságba címmel nyílik kiállítás 13 órakor a Palóc Múzeumban, amelyet L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója ajánl a jelenlévők figyelmébe. A Civitas Fortissima téri Madách-szobornál 14 órakor lesz koszorúzás, Moharos Lili kiállítása pedig a városi könyvtár galériájában 15 órakor nyílik meg. A Madách-ünnepség 15.45 órakor kezdődik a művelődési központ kamaratermében, ahol Kövér László, az Országgyűlés elnöke mond ünnepi beszédet, majd átadják a Madách-díjakat és a Horváth Endre-díjat is. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában