Egészség

2023.01.23. 19:01

Senki sem halhat meg méhnyakrák miatt! – prevenciós program Salgótarjánban

Hasznos információkkal gazdagodtak azok az érdeklődők, akik részt vettek hétfő kora délután az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából szervezett programon a salgótarjáni Kult Pont Kávézóban. A Mályvavirág Alapítvány által meghirdetett Gyöngyőrzők című kampány főszervezője a Salgótarjáni Mályvavirág Pont volt, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetével együttműködésben.

V. E.

Az európai méhnyakrák-megelőzési héthez csatlakozva szervezett programot a Salgótarjáni Mályvavirág Pont.

Forrás: Nool

Fotó: H. Cs.

Hazánkban a Mályvavirág Alapítvány éppen 10 évvel ezelőtt szervezett először ilyen figyelemfelhívó programot az európai méhnyakrák-megelőző héthez kapcsolódva – mondta el Kreicsi Mária, a helyi Mályvavirág Pont vezetője, illetve a salgótarjáni alapszervezet elnöke a megjelenteknek. Hozzátette: a nógrádi megyeszékhely az első pillanattól részt vesz ezeken a rendezvényeken. Az idei méhnyakrák megelőzési héthez Magyarországról több mint 200 település, míg Európa-szerte rengeteg nagy- és kisváros csatlakozott.

európai méhnyakrák-megelőzési hét, Kult Pont Kávézó, Salgótarjáni Mályvavirág Pont
Kreicsi Mária (jobbra), a salgótarjáni alapszervezet elnöke
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– A több mint kétszázféle rosszindulatú daganatos megbetegedés közül kitűnik a méhnyakrák, mivel annak okát, vagyis a humán papilloma vírust (HPV) ismerjük. A kór ellen létezik primer prevenció, azaz védőoltás, illetve emellett adott a szűrés lehetősége is. Ez a kettő együtt adja a biztonságos megelőzést. Ennek értelmében egyetlen nőnek sem volna szabad napjainkban meghalnia méhnyakrákban. Ehhez képest Magyarországon évente közel 1200 új esetet diagnosztizálnak, illetve hozzávetőleg ötszáz nőt veszítünk el emiatt a betegség miatt – ismertette az adatokat Kreicsi Mária, aki arra is rámutatott, hogy a WHO 2020 augusztusában hivatalos közleménybe foglalta: a cél nem más, minthogy eltűnjön a Földről a méhnyakrák. Ehhez azonban két feltételnek is teljesülnie kell. Egyfelől az átoltottságnak el kell érnie a 90 százalékot, illetve a szűréseken való részvételi aránynak meg kell haladnia a 70 százalékot.

Ingyenes oltás a hetedikes lányoknak

A Salgótarjáni Mályvavirág Pont vezetője arra is kitért, hogy ez előbbi elérése érdekében 2014-ben bevezették hazánkban a hetedik osztályos lányok számára elérhető ingyenes védőoltást, amely szülői hozzájárulással igényelhető. A kampány sikerét bizonyítja Kreicsi Mária véleménye szerint, hogy viszonylag magas – 80 százalékos – részvételről tanúskodnak napjainkban az adatok a lányok esetében. Ugyanakkor kiemelte: tévhit, hogy a szóban forgó vírus csak a nőkre veszélyes.

– A HPV fertőzések okozta daganatok 30 százaléka a férfiakat érinti. Ma már tudjuk, hogy a vírus nem csupán méhnyakrákot okoz, hanem fejnyaki-, garati-, végbél- és nemi szervi daganatokat, valamint nemi szervi szemölcsöket is. Emiatt közel két évvel ezelőtt, 2020-ban az iskolás fiúk számára is elérhetővé tették hazánkban az ingyenes védőoltást – ismertette a csoport vezetője.

Életet menthet a korai diagnózis

Kreicsi Mária ezután a méhnyakrák megelőzés másik alappillérével kapcsolatban kihangsúlyozta a rendszeres, azaz évenkénti méhnyakrákszűrésen való részvétel fontosságát. Elmondta, hogy akárcsak a többi daganatos megbetegedésnél, úgy a méhnyakráknál is kiemelt jelentőséggel bír az elváltozás minél korábbi észrevétele. Mint fogalmazott, szó szerint életet menthet a kora stádiumban felállított diagnózis.

Ezt követően a rendezvény résztvevői tabuk nélkül kérdezhettek a témával kapcsolatban, majd egy kérdőívre adtak válaszokat közösen. Végül – a program zárásaként – gyöngyökből fűztek ötven karkötőt, az ékszereket pedig a nőgyógyászati daganattal érintettek számára juttatják majd el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában