Csapda

2023.01.22. 12:25

Romantikus csalók: drága lehet a szerelem, ha nem vagyunk elég óvatosak

Az interneten évek óta jelen vannak az úgynevezett romantikus csalók, akik általában idősödő emberek érzelmeikre apellálva próbálnak akár több millió forintot is kicsalni. Egyik olvasónk a minap futott bele egy hasonló szélhámosba.

Nool

Az internetes társkeresőknek és a közösségi oldalaknak köszönhetően a lehetőségek szélesre nyíltak a társat keresők előtt. Azonban bűnözők is felismerték az ebben rejlő lehetőségeket. „Romantikus csalók” néven már külön Facebook-csoportot is létrehoztak, amelynek közel hatezer követője van. A csalók általában külföldi férfiakról készült lopott képeket használnak fel, orvosnak, katonának, nem utolsó sorban özvegynek kiadva magukat. 

Foglalkozás: özvegy mérnök

Tört magyarsággal, vélhetően a Google fordító segítségével íródott meg az az üzenet, amit egyik neve elhallgatását kérő nógrádi olvasónk kapott a minap. Az üzenetet később válasz nélkül törölte, tájékozottságának köszönhetően már ismerte a csalók jól megszokott forgatókönyvét. A szélhámos a kapcsolatfelvétel után heves udvarlásba kezd, ha pedig sikerrel jár néhány hét alatt kialakul egy bizalmi viszony. Ezt követően egy jól felépített mesére hivatkozva jelentős összegű, kettejük kapcsolatának kibontakozását elősegítő kölcsönt kér a hölgytől, amit természetesen vissza fog adni. 

 

Arra a kérdésre, hogy valójában vajon kik állhatnak az ilyen típusú üzenetek mögött, Vujity Tvrtko döbbenetes oknyomozó videóban ad választ. 

Annak érdekében, hogy elkerülje az áldozattá válás, fogadja meg a rendőrség tanácsait:

  • Nem tudhatja biztosan, hogy ki van a profil mögött! Ezt mindig vegye figyelembe!
  • Közösségi oldalán megjelenő adatai között ne szerepeltesse családi állapotát! Legyen nagyon óvatos, hogy mennyi személyes információt oszt meg magáról!
  • Gyanakodjon, ha az új online ismerőse nem szeretne személyes találkozót vagy tartózkodik attól, hogy telefonon vagy webkamerán beszéljenek!
  • Akit nem ismer személyesen, annak ne küldjön pénzt, ne adjon ki információt anyagi helyzetéről!
  • Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól!
  • Ne osszon meg olyan információkat és ne küldjön olyan fotókat magáról, amivel később megzsarolhatják!
  • Legyen gyanús, ha valaki arra kéri önt, hogy ne beszéljen másnak az önök kapcsolatáról!
  • Mielőtt személyesen találkozik valakivel, mondja el a családjának és a barátainak, hová megy! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában