Akciók

2023.01.24. 11:25

Nyaralási tervek: repülnének a nógrádiak, de elszálltak az árak

Célszerű minél előbb, akár már januárban lefoglalni a nyári utazásokat, ugyanis most akár több tíz százalékkal is olcsóbb lehet. Idén különösen fontos a jó időzítés, hiszen jelentősen emelkedtek az árak 2022-höz képest. A nógrádiak a legszívesebben Görögországba és Törökországba utaznak a tapasztalatok szerint.

Nagy Orsolya

Sokan böngészgetik a lehetséges úti célokat ezekben a hónapokban

Forrás: Shutterstock

Már most érdemes lefoglalni a külföldi nyaralásokat Stec Magdolna szerint. A salgótarjáni utazásszervező portálunk érdeklődésére elmondta, hogy az elmúlt időszakban az utazások árai érezhetően emelkedtek.

– Érdemes volt már akár tavaly decemberben is foglalni, ugyanis januárban újabb emelés történt. Ilyenkor azonban még mindig sok az akció, ami a hónap végéig tart. Ezeket olykor meghosszabbítják március 31-ig is. Ilyenkor – aki szerencsés – akár 30 százalékkal olcsóbban is találhat magának utazást – közölte Stec Magdolna. 

Az árak emelkedése nem áll meg

Tapasztalatai szerint a tavalyi évhez képest 15-20 százalékos drágulás volt, az árak emelkedése pedig nem áll meg. A drágulásban közrejátszik az árfolyamok ingadozása, de a megemelkedett üzemanyagár is. A koronavírus azonban mostanra már nincs befolyással a külföldi utakra, szinte mindenhol eltörölték az ezzel kapcsolatos óvintézkedéseket.

Stec Magdolna arra is kitért, hogy kissé visszaesett az elmúlt időszakban a foglalások száma, ugyanis a jelenlegi gazdasági helyzetben sokan döntenek úgy, hogy nem mennek sehová, inkább spórolnak. Ez betudható a rezsi- és az élelmiszerárak emelkedésének is.

Törökország, Görögország és Egyiptom is népszerű

Megtudtuk, hogy a nógrádiak körében népszerű úti cél például Törökország, Görögország, de Egyiptom is. A Maldív-szigetek nagyon drága, Thaiföldre pedig sokan mennének, de a visszaút nehézkes, így kevés a foglalás. Egyiptom egész évben népszerű, Dubai-ba pedig leginkább egyénileg foglalnak. Jellemzően maguknak szervezik meg az emberek az utazást Olaszországba, illetve Horvátországba is, ahol nemrég az eurót is bevezették.

Az utazásszervező kiemelte, hogy a körutak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ezekre már most alig van hely. Az utazni vágyók egyre inkább a minőséget keresik: sokan inkább szállodát foglalnak, és nem apartmant.

Százezertől indul az ár, határ a csillagos ég

Az interneten utazási irodák sokasága kínál változatos nyaralásokat, így könnyen utána lehet járni az áraknak.  Egy egyiptomi egy hetes nyaralás két személynek körülbelül 500-600 ezer forintba kerül teljes ellátással, míg két gyermekkel már csaknem 1 millió forintot kell kifizetni. Görögország olcsóbbnak számít, és továbbra is nagyon népszerű. Egy egyhetes nyaralás önellátással két felnőttnek nyáron körülbelül 350 ezer forint, egy négytagú családnak pedig mintegy 600 ezer forint. Ez az ellátástól függően tovább emelkedhet.

Horvátországba leginkább buszos utakat szerveznek, de az ország közelsége miatt sokan autóval indulnak útnak. Itt már 100 ezer forinttól található apartman egy hétre, de határ a csillagos ég, így akár félmillió forint vagy attól több is lehet egy szállás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában