Patika

2023.01.30. 19:58

Nógrádot is elérte a gyógyszerhiány – íme, az okok!

A gyógyszerhiány szűkebb hazánkban is valós, napi probléma: jócskán megcsappant a készlet a forróital-porokból, az antibiotikumokból és a vérnyomás-szabályozó készítményekből is. Egy nógrádi patikus szerint a betegek többsége elfogadta a helyzetet, mivel szinte mindent tudnak helyettesíteni.

Gubányi Patrik

Megoldást találnak a hiánycikkek pótlására. Képünk illusztráció.

Forrás: MW

A Magyar Nemzet arról írt a napokban, hogy csaknem 1500 gyógyszerkészítmény nem érhető el jelenleg Magyarországon, a hiány pedig a csomagolóanyag-problémák és a háború okozta leállások miatt keletkezett. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója a téma kapcsán a Mandinernek elmondta, hogy a gyógyszerhiányt az elmúlt években is sikeresen kezelték, hiszen a betegek hazánkban mindig hozzá tudtak jutni a gyógyszereikhez, a legrosszabb esetben helyettesítő készítményekhez. Szentiványi Mátyás szerint a kiesés az antibiotikumok piacán a legerősebb, de az inzulinkészítmény-készleteket is figyelemmel kísérik a kínálat csökkenése miatt. 

Nógrádban megoldják a patikusok

Portálunk megkereste dr. Ádám Györgyöt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Nógrád Megyei Szervezetének elnökét, akit térségünk aktuális gyógyszerellátási helyzetéről kérdeztünk.

– A fennakadás világszintű, nálunk relatíve megnyugtatóbb a helyzet. Az ok egyszerű: a koronavírus-járvány időszakában a gyógyszergyárak visszafogták a termelést, mivel az emberek maszkot hordtak. Ezáltal kevesebb volt az influenzás beteg, a készítmények gyártását pedig visszafogták a cégek – mondta elöljáróban. 

A szakember hangsúlyozta: ha egy alapanyag hiányzik, akkor a gyógyszer sem lesz elérhető, a forgalmazásuk leáll. Mint fogalmazott, szerencse a szerencsétlenségben, hogy Nógrád megyében szinte minden esetben található olyan készítmény, amellyel a fennálló betegséget lehet kezelni.

– Hazánkban több gyógyszergyár is működik, ebből adódóan orvosolható a kiesés – tette hozzá.

Feltűnően sokszor kell mondani

Megtudtuk, a vény nélküli készítményekből is sok pótolható termék áll rendelkezésre, így a patikus azonos hatású gyógyszerrel azonnal helyettesíteni tudja a hiányzót. Az elnök kérdésünkre elmondta: a nógrádi betegeknek feltűnő lehet, hogy számos esetben azt kell mondaniuk: jelenleg nincs, csak pár hét múlva lesz, azonban tudnak adni helyettesítőt. 

– Általában megértők a betegek, és elfogadják a helyzetet, de persze van olyan is, aki a jól bevált gyógyszerhez ragaszkodik. Nincs ok az aggodalomra, minden kezelhető betegségre találnak orvosságot a megyeiek – mondta a Nool.hu érdeklődésére a kamara megyei elnöke.

Bekavar a sztárdiéta is?

Bombaként robbant a hír néhány hete, miszerint bizonyos, a 2-es típusú cukorbetegség kezeléséhez használt készítményeket sokan fogyókúrás céllal adják be maguknak, emiatt pedig a termékek hiánycikké váltak. A téma kapcsán megírtuk, hogy több nógrádi patikákban tapasztalják a megnövekedett keresletet; akad, ahol az is bizonytalan, hogy a betegek mikor juthatnak hozzá a készítményhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában