Civitas Fortissima

2023.01.28. 15:44

Korhű katonák idézték meg a csehkiverés történetét Balassagyarmaton (fotók)

A Civitas Fortissima programsorozat részeként, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ szervezésében igazi korabeli napot tartottak szombaton Balassagyarmat főterén.

L.J.

A járókelők is találkozhattak a belvárosban a korhű egyenruhába bújt alakokkal

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A helyszínen az érdeklődőket olyan katonás programok várták, mint a toborzás, az élőképes dioráma, valamint az első világháborús kiállítás. 

A rendezvényen közreműködött a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Kulturális Egyesület is. Vitéz Bakos Gyula, az egyesület elnöke a portálunknak a helyszínen elmondta, hogy a programon elsősorban a kor sajátosságait mutatják be, így például azt, hogyan töltötték a katonák a napjaikat, s hogyan néztek ki 1919. január 28-án és 29-én. Ennek megfelelően a járókelők is találkozhattak a belvárosban a korhű egyenruhába bújt alakokkal. 

Ezenkívül az érdeklődők az eseményhez kapcsolódó kiállításon olyan korabeli eszközöket is megtekinthettek, amivel abban az időben harcoltak a katonák. A Jánossy Képtárban pedig a Legbátrabb város című filmet is megnézhették.

Befejezésként a résztvevőket Fábri Gábor geográfus invitálta egy várostörténeti sétára, amely a Civitas Fortissima térről indult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában