Fejlesztés

2023.01.31. 21:20

Ismét a térséget is kiszolgáló beruházásra törekedik Varsány

Manapság szűkebb hazánk településein is egyre több az egyedül élő idős ember, akik gondoskodásra szorulnak. Ez alól Varsány sem kivétel. Ezért az önkormányzat célul tűzte ki, hogy néhány éven belül idősek otthonát hoz létre a falu központjában. Ezáltal ismét olyan fejlesztéssel gazdagodna a község, amellyel a térség igényeit is kiszolgálják.

Lászlók Judit

Idősek otthonát hozna létre a település önkormányzata, már a területet is kijelölték, és látványterveket is készítettek

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Nógrád megye legtöbb településén, köztük a szécsényi járásban élők is elöregedőben vannak. Bár vannak törekvések ennek megakadályozására, még mindig sok fiatal vándorol el szűkebb hazánkból, ezáltal pedig egyre több az egyedül élő idős ember, akikről gondoskodni kell. Mindezek alól Varsány sem kivétel, azonban Kanyó Judit, a település polgármestere úgy véli, feladatunk törődni az idősekkel. 

Kanyó Judit szerint az emberek keresik a különleges szolgáltatásokat
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Mindezek tekintetében a közelmúltban úgy határoztunk, hogy idősek otthonát szeretnénk létesíteni a településen – mondta el lapunknak Kanyó Judit. Hozzátette: – Utánajártunk, hogy a megyénkben működő idősotthonok milyen kapacitással működnek, és milyen tapasztalatokkal bírnak az ott dolgozók. Mindannyian megerősítettek abban, hogy szükség lenne az ilyen jellegű intézmények számának bővítésére, ugyanis egyre nagyobb igény mutatkozik rájuk. Sok olyan idős ember él a környezetünkben, akik ellátásra szorulnak, és róluk gondoskodni kell. 

A polgármester kiemelte, elöljáró példaként tekint a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közösségére, ahol nagyon szép és rendezett körülmények között gondozzák a többnyire demens időseket. 
– Szerencsére megyénk települései egyfajta szociális társulásban vesznek részt, és a nálunk is működő idősek klubjában tartalmasan tölthetik el a napjaikat, így nincsenek állandóan egyedül. Azonban Varsányban igényfelmérést végeztünk, amelyből kiderült, hogy jelenleg húsz fő azoknak a száma, akik már holnap beköltöznének az idősek otthonába, ha az megnyitna. Gyakorlatilag, amióta felvetődött az ötlet, a faluban folyamatosan kapom a megkereséseket ezzel kapcsolatban – hangsúlyozta a polgármester. Majd kifejtette, hogy a fejlesztést pályázati forrásból valósítanák meg, és egyelőre önkormányzati beruházás lenne a létesítmény. Így vállalják a tervezés lebonyolítását és megvalósítását, azonban hosszú távon az a terv, hogy megfelelő személyzet jöjjön létre, amely a későbbiekben működteti az otthont. 

A tervezett épület vázlatterve
Forrás: Varsány önkormányzata

Mint mondta, erre jó példa lehet a szintén pályázati forrásból megvalósuló Varsányi Rozmaring Étterem, amelyet száz százalékban önkormányzati tulajdonú kft. működtet. Ennek értelmében az idősek otthona fenntartását is hasonló módon képzelik el. Ugyanakkor az otthon működtetésébe az egyházat is szeretnék bevonni. Utóbbival kapcsolatban is vannak már terveik, de ez ügyben még nincs konkrétum. 

– Az intézmény látványtervei már elkészültek. A falu központjában két évvel ezelőtt vásároltuk egy ingatlant hatalmas telekkel, ahol egy 48 személyt befogadó idősek otthonát alakítanánk ki gyönyörű kerttel. Az új, modern épület könnyen megközelíthető, ugyanakkor mindennel felszerelt és akadálymentesített lenne, illetve az orvosi ellátásról is gondoskodnánk. Az a célunk, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk a bentlakók számára – fogalmazott Kanyó Judit. 

Arra a kérdésünkre, hogy a szociális területet is sújtó szakemberhiány hogyan befolyásolja a projektet, azt válaszolta, hogy megyénkben az elmúlt években egyre többször indítanak ilyen jellegű képzéseket. Így joggal bízhatnak benne, hogy a fejlesztés elsősorban azon fiatalok számára is lehetőséget, munkahelyet teremt majd, akik a térségben képzelik el a jövőjüket. Ezért a későbbiekben szívesen együttműködnének az egészségügyi és a szociális oktatással foglalkozó intézményekkel. 

– Ahogy korábban az étterem esetében, úgy az idősek otthonával kapcsolatban is azt gondolom, az emberek keresik az egyedi, különleges szolgáltatásokat. Ezekre pedig nekünk, nógrádiaknak is szükségünk van, nem csak a Pest megyében vagy a fővárosban élőknek. Szeretném megjegyezni, hogy az elmúlt években is számos olyan beruházás valósult meg Varsányban, ami külső szemmel nézve kockázatos lehetett, azonban mielőtt belevágtunk ezekbe a projektekbe, kellőképpen körül jártuk az adott témát – mondta Kanyó Judit, aki bízik benne, hogy az előző évek beruházásaihoz hasonlóan néhány éven belül megvalósulhat az idősek otthona is Varsányban. 

Közös fűtőrendszert alakítanának ki az intézmények számára
Kanyó Judit lapunk érdeklődésére azt is elárulta, hogy a jelenlegi energiaválság tekintetében az idősek otthona létesítésével kapcsolatban felmerült az intézményeikkel közös fűtési mód kialakítása is. – Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az összes intézményünk a falu központjában, egymáshoz közel helyezkedik el. Így könnyen ki lehetne alakítani egy olyan technológiát, amivel minden intézményünket lehetne fűteni, gondolok itt például a biomasszára. Ez a lehetőség egyelőre csak terv, de örülnénk neki, ha a jövőben ezt is megvalósíthatnánk – mondta a polgármester. 

 


 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában