Krumpli

2023.01.29. 06:50

Érződik a burgonyaválság Nógrádban, kevesebb magyar krumpli terem

Kevesebb magyar burgonya terem Nógrád megyében, mint húsz évvel ezelőtt. Ráadásul a minőségük sem olyan jó, egy egész telet sem bírnak ki. A zöldségkereskedők többnyire külföldről behozott árukat kínálnak a vásárlóknak.

N.O.

Juhász Dávid, az egyik pásztói zöldségesbolt tulajdonosa elmondta, hogy náluk jelenleg 350 forint a burgonya kilónkénti ára, de van sütni való fajta is, amely nem hatósági áras. Ez 400 forintba kerül.

– A hatósági áras krumpli nem annyira nagyon jó minőségű, ez úgymond mosatlan, de ugyanúgy viszik mindkettőt a vásárlók. Ugyanakkor vannak, akik szemre vásárolnak, és elviszik inkább a drágább, de szebb burgonyát. Többnyire pedig külföldi áru van, de akad egy kevés magyar is – közölte Juhász Dávid.

Hozzátette: a magyar burgonyából nincs akkora mennyiség, hogy az egész télen kitartson és már a minősége sem olyan jó, ráadásul nem áll el túl sokáig. Ez már évek óta így van, decemberre többségében nem is kapható a magyar termék. Ugyanígy van a vöröshagyma is, amelyből szintén kevés van és többségében külföldről hozzák be. Ára az egekbe szökött, hiszen már drágább, mint a krumpli. Egy kilogramm vöröshagyma mintegy 400 forint. Az emelkedés folyamatos.

A zöldségkereskedő kiemelte: tavaly nagy volt a szárazság, amely nem tett jót a termésnek, így a burgonya kevés és rosszabb minőségű lett, az őszi viszont már sokkal jobb volt. Emellett az elmúlt években sok nemes burgonya fajta is eltűnt, amely korábban megtermett hazánkban.

Mint mondta: azt, hogy idén milyen minőségű lesz a termés, még nem tudni, hiszen az időjárástól is nagy mértékben függ. Az viszont már biztos, hogy amennyiben eltörlik az árstopot, akkor a krumpli ára is emelkedni fog, olcsóbb pedig már nem lesz.

Egyre kevesebb a kereskedő

Juhász Dávid azt is kifejtette, hogy a zöldségek és gyümölcsök nagy része egyébként nem drágább, vagy nem sokkal, mint tavaly volt. A külföldről behozott termékek, mint például a banán, vagy a mandarin azonban többe kerülnek. Egyre kevesebb mostanra viszont a zöldségkereskedő és a termelő is. Az elmúlt időszakban pedig több mint 300 zöldséges zárt be országszerte és a piacokon is érezhetően kevesebben árulják termékeiket.

Csökkent a betakarított termés
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint szűkebb hazánkban még 2000-ben több mint 1300 hektárnyi betakarított területen volt burgonya, ez 2021-re 78-ra csökkent. A KSH adataiból az is kiderült, hogy a betakarított össztermés is nagyot csökkent, ugyanis 2000-ben 26 ezer 498 tonna volt, tavalyelőtt pedig csupán 2 ezer 546.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában