Rozmárok

2023.01.28. 19:22

Brrr! – több tucatnyi bátor úszó mártózott meg a hideg, nyírjesi tóban (fotó, videó)

A Palóc Rozmárok immár ötödik alkalommal rendezték meg a Bátrak úszását a Civitas Fortissima programsorozat részeként a nyírjesi tóban. A rendezvényen több mint negyven résztvevő mártózott meg a 4,8 Celsius-fokos tó vízében.

L.J.

Kovács X Laci extrémsportoló, a rendezvény egyik szervezője portálunk érdeklődésére a helyszínen elmondta, hogy Erdélyi Tamás szervezővel már évekkel korábban is művelték a jeges úszást és a hideg vízzel való ismerkedést, amelyet aztán öt évvel ezelőtt hozzákapcsoltak a Civitas Fortissima programjaihoz. 

– Úgy gondolom, hogy a Bátrak úszása rendezvénnyel méltóképpen tiszteleghetünk a hőseink emléke előtt – mondta a sportoló.

A különleges eseményre idén is sokan kilátogattak. Az úszásra pedig több mint negyvenen jelentkeztek. Akadtak köztük olyanok, akik először éreztek annyi bátorságot és elszántságot magukban, hogy végrehajtsák ezt az emberfeletti kihívást, míg mások sokadszorra bizonyítottak a hideg vízben. Ebben az évben ismét érkeztek Szlovákiából is résztvevők: Léváról, Ipolyságról és Hegyesbányáról is egy nagyobb létszámú csoport hűsölt a tóban. 

Miután minden jelentkező részt vett a kötelező orvosi vizsgálaton, Blaskó-Perlaky Evelin tartott számukra egy bemelegítő tornát. Utóbbi során az úszók figyelmét felhívták arra, hogy a biztonság érdekében a tóban egyszerre öt ember tartózkodhat. Ezt követően több mint negyven ember úszhatott húsz, harminc vagy akár ötven métert is a 4,8 Celsius-fokos vízben. Sőt, egy nagyobb létszámú csoport kétszer is megmártózott a hideg tóban. 

A bátrakat az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület tapasztalt búvárai kísérték végig, sérülés nem történt. A jó hangulatú rendezvényen a résztvevőket a nézők hangosan biztatták, illetve szurkoltak nekik. Az úszást követően a szervezők oklevéllel, valamint egy közös ebéddel kedveskedtek a "bátor rozmároknak". 

A Civitas Fortissima programsorozatról itt írtunk korábban:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában