Hajléktalanellátás

2023.01.20. 17:26

Balassagyarmaton is megtelnek a téli időszakban a hajléktalanszállók

Balassagyarmaton a Magyar Vöröskereszt által működtetett hajléktalanokat ellátó intézmény nappali melegedője nyolcvan, az átmeneti szállás húsz ember számára, míg a téli krízis időszakban további tizenöt főnek nyújt menedéket.

E-L. Zs.

Minden rászorulónak jut meleg étel és fedél az intézményben

Forrás: Nool.hu illusztráció

Fotó: Makovics Kornél, Tolnai Népújság

Azokat a rászorulókat is várják, akiknek meleg ételre, vagy tanácsadásra van szükségük. A balassagyarmati Hajléktalanokat Ellátó Egyesített Intézmény széleskörű segítségnyújtó szolgáltatásokkal látja el a Balassagyarmat és vonzáskörzetéből érkező rászorulókat. A Nappali melegedő nyolcvan fő befogadására alkalmas és ugyanennyi adag melegétel áll rendelkezésre a népkonyhán. 

– Senkit nem utasítunk el. Ugyan nyolcvan fő a befogadóképesség, de ennél több embert is el tudunk látni egy nap, mivel általában változik a létszám a különböző napszakokban. Itt az emberek kaphatnak egy meleg teát, meleg ételt, mosási, tisztálkodási, fürdési lehetőségek vannak, a napi idejüket itt szabadon eltölthetik – mondta Duberné Dunaveczki Éva a balassagyarmati intézmény vezetője.

Szükség szerint ruházatot is biztosítanak a melegedőn. A dologi szükségletek kielégítése mellet lehetőség van állandó, egyéni személyes tanácsadásra is. A szociális munkás, a szociális szervező és a mentálhigiénés szakember azonnali segítséget nyújt. A szolgáltatás igénybe vétele ingyenes. Az Időszakos férőhelyek száma tizenöt fő a téli krízis időszakban.

Az intézmeményvezető hozzátetette, hogy november 1-e és április 30-a között lehetőség van tizenöt fő befogadására az intézményben, térítésmentesen, itt jelenleg Balassagyarmaton még van hely, tudnak fogadni.

A Thököly utcán található átmeneti szállás lehetőséget ad azok számára, akiknek más módon nem oldható meg az éjszakai, vagy munka utáni pihenése. Egy-két éves tartózkodási lehetőséget biztosítanak. A szállás igénybe vétele térítési díj megfizetéséhez van kötve és jelenleg százszázalékos kihasználtsággal üzemel.

Utcai gondozószolgálatot is ellát az intézmény, esti órákban 18 és 22 óra között, bejelentés alapján a szociális segítők felkeresik az utcán élő embereket, ellátják a túléléshez szükséges eszközökkel, vagy orvosi ellátásukról gondoskodnak. Az idén még nem érkezett ilyen telefonhívás a balassagyarmati intézménybe – tájékoztatott Duberné Dunaveczki Éva.

Kiemelte, hogy az Élelmiszerbankon keresztül kapott pékáru, tejtermék, zöldség és gyümölcs kiosztását is biztosítják, ami mindennap a Lidl és Tesco áruházakból érkezik az intézménybe.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában