Didergős

2023.01.12. 21:30

Arcunkra fagyott a mosoly: közel -32 fokos rekordhideg volt Zabaron

Az ország legfagyosabb faluja 2003-ban kétségtelenül beírta magát a hidegrekordok közé: január 12-én - 31,9 Celsius fokot mértek a településen.

A.E.

A nógrádiak nagy része már meg sem lepődik, ha negatív hőmérsékleti rekordok esetén Zabar kerül szóba, de talán már országszerte egyre többeknek cseng ismerősen a település neve a nagy hideggel összefüggésben. Húsz éve tartja január 12-e napi minimum hőmérsékleti rekordját Zabar: 2003-ban ezen a napon ugyanis dermesztő hideget, -31,9 Celsius fokot mértek. 

Érdekesség viszont, hogy 2003. januárjához egy maximum hőmérsékleti rekord is kapcsolódik: a Baranya megyei Sellyén január 3-án +16,2 fokot mutatott a hőmérő, aminél melegebbet azóta sem mértek az országban azon a napon. 20 évvel ezelőtt tehát igencsak szélsőséges arcát mutatta időjárásunk, idén pedig inkább az évszaktól eltérő, melegebb időjárásban volt részünk az elmúlt időszakban. 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a hidegrekordokat rendszeresen döntögető település neve karácsony második napjához is szorosan kapcsolódik, hiszen 2002. december 26-án Zabaron mérték az eddigi leghidegebbet az országban: -28,3 Celsius fokot. Sőt mi több, december hónap eddigi legalacsonyabb hőmérsékleti értéke is ugyanez.

Magyarország hőmérsékleti rekordjainak listája az 1890 óta mért hőmérsékleti minimumokat és maximumokat tartalmazza. Az elmúlt 133 év leghidegebb január 12-éje tehát Zabarhoz köthető, sőt, a napi minimum hőmérsékleti rekord a hivatalos nyilvántartás szerint 52 alkalommal dőlt már meg a településen.

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint a következő napokban egészen biztos, hogy közelébe sem fog érni a 20 évvel ezelőtt mért értékeknek a hőmérséklet, pénteken és szombaton ugyanis várhatóan 5 és 11 fok közötti értékekig csúszik majd fel a hőmérő higanyszála. 

Január 14-én, azaz szombaton újra megrendezik a Zabaron a Hidegfesztivált – immár harmadik alkalommal. Ahogy arról korábban beszámoltunk, változatos programok, sőt, még meglepetésvendég is emeli majd a rendezvény színvonalát. Bár túl hideget nem jósolnak, mi mindenkit arra buzdítunk, hogy bújjon meleg ruhába és látogasson el a szombati rendezvényre az ország leghidegebb településére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában