Hibáztatás

2023.01.26. 21:09

Elöntötte a víz az Ipoly-hidat Drégelypalánknál, a tervezőket kezdték el hibáztatni

A rengeteg eső miatt az Ipoly kilépett medréből, s elárasztotta az épülő Drégelypalánkot és Ipolyhídvéget összekötő hidat is. A közösségi oldalakon sokan a tervezőket kezdték el hibáztatni a történtekért.

Ember-Lukács Zsófia

Rigó Dávid, Drégelypalánk polgármestere reagált azokra a felvetésekre, miszerint a tervezők hibáztak volna és nem számoltak egy esetleges árvízzel. 

– Olvasva néhány hozzászólást, fontosnak éreztem, hogy néhány információt megosszak, mert sok téves véleménnyel találkoztam – fogalmazott a községvezető közösségi oldalán.

Hozzátette, hogy az Európai Unio nem támogatott kifejezetten hídépítési beruházásokat, ezért egy megfelelő és támadhatatlan jogalapra volt szükség. Egy határon átnyúló gazdaságélénkítő beruházás indokolta az építkezést, melyben Balassagyarmat és Ipolyság középiskolái, valamint egy magyar és egy felvidéki cég vesznek részt, összekapcsolva ezáltal a két területet. Ehhez kellett mindkét ország külügyének hathatós támogatása, és szándéknyilatkozata is, hogy egyáltalán a tervezés elinduljon.

Rigó Dávid kiemelte, hogy a tervek elkészültekor már jelezte mindkét település akkori polgármestere, hogy az ártéren valószínűleg többször víz alá fog kerülni az út. 

– Gyakorlatilag, ha lelépünk az útról, nemzeti parkban találjuk magunkat, így elég komoly engedélyek kellettek a nyomvonalhoz. Plusz adalék, hogy a pályázatnál is csak azt engedték meg, hogy kizárólag az Ipoly fölött lehet a híd, nem lehetett a régi minta alapján már a fahídtól megmagasítva hozni az utat – írta a polgármester.

Tájékoztatott, hogy 2021-ben kezdődött a kivitelezés, 2020 ősze óta nem volt kiöntés, és a munkálatok mostanáig rendben mentek. A kivitelező fel volt készülve a kiöntésre, mert az irodakonténereket megemelték annyira, hogy az ne kerüljön víz alá, valamint minden olyan alapanyagot, eszközt, aminek nem tesz jót a víz, elszállítottak a területről időben. 

Rigó Dávid arra is kitér, hogy kéthetente úgynevezett kooperációs megbeszélésen a tervezők és kivitelezők összeülnek megbeszélni az adott időszak történéseit.  

– A nagy kérdés, hogy az ár levonulása után keletkezik-e valami olyan kár az útban, ami nehezen, vagy egyáltalán nem lesz orvosolható. Reményeim szerint ez sem befolyásolja érdemben az idei tervezett átadást – osztotta meg a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában