Állatok

2022.12.04. 10:15

Világörökség lett a lipicai lótenyésztés hagyománya, a szomszédban is gyakorolják

Nógrád megyei kirándulók egyik legkedveltebb úti célja Szilvásvárad: a híres lipicai ménes a hétvégén hatalmas elismerésben részesült.

Nool

Négyesfogat a Lipicai Lovasközpont fedett lovardájában Szilvásváradon. A látványosság népszerű a nógrádi kirándulók körében Fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Nool.hu

Fotó: Huszár Márk, Heves Megyei Hírlap

A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be Nagy István agrárminiszter. A Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága tizenhetedik ülésszakát idén Marokkó fővárosában, Rabatban rendezik meg november 28-a és december 3-a között. Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára a nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudást gyűjtik össze az egyes országok felterjesztései alapján, írja a kormany.hu.

Az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamai közül a lipicai lótenyésztés hagyományát nyolc ország közösen terjesztette az UNESCO elé. Az ezzel kapcsolatos kulturális és társadalmi gyakorlatok, készségek, szóbeli hagyományok, ünnepségek és lovassportok széles skálája ösztönözte Ausztriát, Bosznia-Hercegovinát, Horvátországot, Magyarországot, Olaszországot, Romániát, Szlovákiát, valamint Szlovéniát, hogy közösen jelöljék a lipicai tenyésztési hagyományokat az UNESCO említett jegyzékébe.

A jelölést Szlovénia vezetésével tették meg, a pályázatot 2015 óta készítették elő a lipicai ménes vezetésével. Két évvel ezelőtt, a felterjesztéskor Bocsi Csaba, a Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesületének ügyvezető elnöke lapunknak elmondta, nagy elismerés lenne a reprezentatív listára kerülés a 440 éves, zárt törzskönyvű lófajtának, és segíteni fogja fenntartását - írja a Heol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában