Elismerés

2022.12.10. 06:50

Újabb elismerést vehetett át a nógrádi egyetemi docens

A naptári év végéhez közeledve egyre többen készítenek számvetést a 2022-es esztendőről. Az alábbiakban ezt dr. Gréczi-Zsoldos Enikő esetében tesszük meg, annál is inkább, mert számára az elmúlt időszak szakmai előmenetele szempontjából igencsak emlékezetesnek bizonyult. Ezt három elismerés is bizonyítja. Januárban Nógrád megye Madách-díjjal tüntette ki a Palócföld élén s egyáltalán a kulturális közéletben, az értékteremtés és -őrzés területén hosszú ideje végzett aktivitásáért. Majd további két díjat kapott munkahelyétől, a Miskolci Egyetemtől is. Az egyiket a minap vehette át.

Csongrády Béla

Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő és prof. dr. Kaptay György, az egyetem tudományos tanácsának elnöke

Forrás: Beküldött fotó

Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő 1974-ben Körmenden született, s nyolcéves volt, amikor családja – bár szülőanyja salgóbányai kötődésű – Nógrádba költözött. Édesapja Karancsságon lett a Szalmaterccsel és Ságújfaluval közös tanács titkára, elnöke, 1990 és 2000 között pedig háromszor is polgármesternek választották. A kislányt érdekelte a falusi emberek élete, gyakran és szívesen váltott szót velük, s felfigyelt arra a különbségre, amelyet az őrségiek és a helyiek beszéde között hallani vélt. Gyűjteni és később módszeresen is rendszerezni kezdte ezeket a sajátosságokat, s hangfelvételeket is készített. Balassagyarmaton, az akkoriban Szántó Kovács Jánosról elnevezett gimnáziumban érettségizett 1992-ben. 

Diplomájának megszerzését követően a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban kezdett tanítani, majd a Nógrád Megyei Levéltárban dolgozott. 2001 óta oktat a Miskolci Egyetemen, konkrétan a magyar nyelv és irodalomtudományi intézetben. Természetesen eleinte tanársegéd volt, aztán adjunktus, 2021-től docens, sőt ez év júniusától immár habilitált egyetemi docensnek tudhatja magát. Tárgyainak témája főként a dialektológia azaz a nyelvjárástan, a szociolingvisztika – mind a leíró, mind a történeti ága –, a kommunikációelmélet s az azzal szorosan összefüggő kommunikációs gyakorlat, nyelvhelyesség stb. Előadásokat tart, szemináriumokat vezet s 2021-tól úgynevezett szakfelelős is. Ez a megbízatás azzal jár, hogy felügyeli a magyar szakos alap- és mesterfokú, valamint a magyartanári képzést nappali és levelező tagozaton egyaránt. Nyaranta vendégelőadóként szerepelt már több külföldi – így a besztercebányai, a krakkói, a nápolyi és az észt tartui – egyetemen. Hírét viszi Miskolcnak és a palócságnak, s népszerűsíti Madách Imrét is. Sokat ír – akár idegen nyelven is – rangos lapokba, számontartott folyóiratokba. 

Doktori disszertációjának témája Nógrád vármegye nyelve a XVII. században volt. Ezt az értekezést, amelyet a megyei levéltár ki is adott, bővítette, s az ómagyar kortól napjainkig – levéltári anyagokra, illetve a Geolingvisztikai Kutatócsoport, amelynek nem mellesleg munkatársa – vizsgálataira alapozva dolgozta fel a palóc nyelvjárás történetét habilitációs dolgozatában. Ez jelent meg a közelmúltban könyvalakban is Nógrád Megye Önkormányzata és a MNL Nógrád Megyei Levéltára együttműködésével, a Széchenyi Program támogatásával. A borítón stílusosan egy XVII. századi középnemesi misszilis – valóságos, elküldött levél – másolata és Horvát István A ’Palótz Nemzet Nyelvéről című tanulmányának részlete látható. Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő 2016-tól az MTA Miskolci Akadémiai Bizottságának alelnöke s a nógrádi tagozat vezetője is. E funkcióiban rendszeresen szervez programokat Nógrádba, különösen nagy figyelmet fordít a magyar tudomány ünnepe tiszteletére itt rendezett eseményekre. 

Nyáron az egyetem rektorátusától és tudományos tanácsától a kiváló kutató, a közelmúltban pedig kiemelkedő kutató díjban részesült. Az előbbit kimagasló publikációs tevékenységért, az utóbbit a felsőfokú intézmény úgymond láthatóságának erősítéséért kapta. Ez azt jelenti, hogy tudományos munkáival jelentős mértékben járult, illetve járul hozzá a Miskolci Egyetem külföldi ismertségének, illetve elismertségének, végső soron a nemzetközi rangsorban való előbbre lépéshez is. 

Részlet a kötet zárszavából

Szeretném megköszönni mindazoknak a palóc embereknek, akik példamutatással megtanítottak hagyományaik tiszteletére, nyelvjárásuk szeretetére, ennek a kultúrtájnak és az itt élőknek a becsülésére. Igyekszem viszonozni, visszaadni mindezt egyrészt a Palócföld folyóirat főszerkesztőjeként, másrészt azzal, hogy kutatásaimat a palóc kultúrtáj értékeinek, múltjának, nyelvhasználatának feltárására szentelem – írta a szerző, dr. Gréczi-Zsoldos Enikő. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában