Tél

2022.12.27. 08:28

Ha már elkezdted, ne hagyd abba a madáretetést! + videó

A madarak megszokják, hogy adott helyen találnak táplálékot, és ha ez a forrás megszűnik, komolyabban veszélybe is kerülhetnek, el is pusztulhatnak – figyelmeztet cikkében Heves megyei laptársunk, a Heol.hu. Íme, néhány szakértői tanács a madáretetéssel kapcsolatban, melyek Nógrádban is jól jönnek a téli hónapokban.

Nool

Ha elkezdtük, akkor a szezon végéig etessük a madarakat!

Forrás: Shutterstock

Sokan csupa jószándékból próbálják etetni a madarakat a téli időszakban. Vajon mit adjunk nekik? Kenyérmorzsát, rizst, magvakat? – teszi fel a kérdést a Heol.hu munkatársa. Felvetéseire Farkas Roland, a Bükki Nemzeti Park szakembere, valamint Tóth Péter gerinces-zoológiai referens adott szakértő válaszokat.

Fontos tisztázni, hogy a madarak ott telelnek, ahol a legjobb esélyük van a túlélésre. Vannak fajok, amelyek nálunk telelnek, de nem itt költenek, vannak fajok, amelyek elköltöznek télire, és olyanok, amelyek egész évben itt maradnak.

Alapvetően nem szükséges etetni a madarakat, hiszen az evolúció során úgy fejlődtek ki, hogy találnak maguknak élelmet. Sokan mégis úgy gondolják, ezzel segítenek nekik, vagy egyszerűen csak a közelükbe akarják csalogatni őket.

Nagyon lényeges, hogy ha elkezdtük az etetést, akkor lehetőleg a szezon folyamán végig folytassuk. A madarak ugyanis megszokják, hogy adott helyen találnak táplálékot, és ha ez a forrás megszűnik, komolyabban veszélybe is kerülhetnek, el is pusztulhatnak. Érdemes előre eltervezni, mennyi élelmet tudunk kitenni. Ha azonnal új adagot teszünk ki, amint elfogy – márpedig gyorsan elfogyhat –, akkor több és több madár jár rá az etetőre, és nem biztos, hogy elegendőek lesznek a készleteink. Nem az a lényeg, hogy mindig legyen étel az etetőben, hanem az, hogy a nap adott szakában számíthassanak rá, hogy ott biztosan találnak.

További részletek a Heol.hu cikkében, ha pedig a két ünnep között kedved támad barkácsolni, íme, egy könnyen elkészíthető madáretető:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában