Vármegye

2022.12.24. 06:57

Elkezdte a cserét a Közút: megérkeztek a Nógrád vármegyét jelző táblák + videó

Az országgyűlés rendelete alapján a megyéket 2023. január elsejétől vármegyékké nevezik át. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek országszerte 714, míg szűkebb hazánkban összesen 17 új megyehatárt jelző táblát kell újévig felszerelnie. A társaság tájékoztatása szerint a balassagyarmati térségben már végeztek azok cseréjével, a salgótarjáni mérnökség munkatársai pedig a napokban végzik azt.

Gulyás Edina

Nógrád megyébe már megérkeztek az új vármegye táblák

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Az országgyűlés idén nyáron módosította az Alaptörvényt, ebben rendelkeztek a megyék vármegyékre történő átnevezéséről. Az indoklás szerint „a vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek. Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti. A vármegye kifejezés használatával jobban hangsúlyozható, hogy a magyar államszervezés és államszerkezet központi gondolati motívuma a nemzeti szuverenitás és ezen keresztül az európai civilizáció sarokköveinek megvédése”.

– Nógrád megyébe már megérkeztek az új vármegye táblák. Összesen 3 főúti és 14 mellékúti helyszínen végzik el szakembereink a cseréket, módosításokat. A balassagyarmati mérnökségünk már befejezte a területén a táblák felszerelését, míg a salgótarjáni kollégáink ma is dolgoznak a kihelyezéseken. A terveink szerint a következő napokban valamennyi módosítást elvégzik szakembereink – tájékoztatott Pécsi Sándor Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában