Advent

2022.12.05. 21:28

A remény lángja is fellobbant Balassagyarmaton

A Civitas Fortissima téren, a város adventi koszorúján a második gyertya lángja is fellobbant vasárnap, amely a reményt jelképezi.

E-L. Zs.

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Az eseményen Bartha István evangélikus lelkész osztotta meg karácsonyi gondolatait, az Ószövetség igéjéből idézett. 

Felelevenítette az adventi koszorú hagyományának kialakulását, amely a tizenkilencedik századból származik. Először egy örökzöld ágakkal díszített kocsikerékre helyeztek gyertyákat, majd kialakult a négy hetet jelképező formája. Elsőként a német evangélikusoknál, aztán a huszadik században fokozatosan elterjedt néhány más keresztény irányzatban is. 

Kiemelte, hogy a gyertyagyújtásnak milyen sokféle jelentősége van, például halottak napján, vagy a romantikus hangulatért is világít, esetleg éppen rutinos borászok életét menti meg. Általában azonban a gyertyagyújtás szimbolikus, a megemlékezés jelképe. 

– Napjainkban a remény lángja most még hangsúlyosabb jelentéssel bír, mint eddig bármikor, égjen ez a láng a békéért – zárta gondolatait Bartha István.
A lelkész szavai után a Balassagyarmati Dalegylet közreműködésével karácsonyi énekek csendültek fel, amit a résztvevőkkel közösen énekeltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában